Încărcare....
 

Vizualizare articole

Vizită cu surprize

Publicat 29-09-2022 16:24 - (982 Citiri)

Astăzi i-am întâmpinat la bibliotecă pe elevii clasei a VIII-a C, Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu”, însoțiți de prof. Mioara Țigan.

După familiarizarea cu secțiile bibliotecii, elevii au avut o întâlnire surpriză cu John Row, povestitor britanic din Ipswich.

Totul a pornit de la o idee

Publicat 29-09-2022 16:17 - (430 Citiri)

Totul a pornit de la o idee sau poate din dorința de a aduce mai aproape de bibliotecă, lumea.

Obștea bihoreană merită toată atenția noastră, tot ce se întâmplă în comunitate ne este tangent și ne influențează în egală măsură. Pornind de la acest gând am ajuns la acea stare, ce ne-a îndemnat la realizarea proiectului „Biblioteca - liantul cultural al comunității”.

Și iată rezultatul, un conglomerat de idei și evenimente întregit de prezența unor oameni minunați.

Sunt mai interesante cărțile decât filmele?

Publicat 27-09-2022 12:22 - (470 Citiri)

Una dintre temele activităților din cadrul proiectului ,,Biblioteca - liantul cultural al comunității" a avut ecou în rândul tinerilor. Astăzi, 27 septembrie 2022, la solicitarea elevilor din clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic Felix, coordonați de prof. Dana Platona și Miruna Moza, a avut loc întâlnirea cărții cu filmul, urmată de discuții interesante privitoare la subiectul: Sunt mai interesante cărțile decât filmele?

Iată câteva păreri expuse de elevi: cartea este mai convingătoare, oferă o experiență complexă, povestea este trăită în mai mult timp, personajele sunt în imaginația cititorului. Filmul este, de multe ori, o adevărată operă de artă, stimulează simțul vizual, este o metodă rapidă de familiarizare cu povestea. În concluzie, atât cartea cât și filmul au avantajele lor.

Concurs de cultura generala

Publicat 23-09-2022 14:35 - (683 Citiri)

Astăzi la Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai" s-au înfruntat în cunoștințe de cultura generala 5 licee orădene, Colegiul Național "Onisifor Ghibu", Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul", Liceul Tehnologic "Felix" Sânmartin și Colegiul Tehnic "Traian Vuia".

Concursul a făcut parte din manifestările proiectului "Biblioteca-liantul cultural al comunității" - Săptămâna cărții, lecturii și a bibliotecii.

Doamna Miorița Săteanu, un OM printre oameni!

Publicat 23-09-2022 14:21 - (649 Citiri)

O doamnă discretă, sensibilă, cu un suflet de aur, dăruită comunității în care activează, de foarte, foarte mulți ani. Arde asemenea unei lumânări, într-o tăcere trăitoare, căci așa cum ne spunea Albert Einstein: „Valoarea unui om rezidă în ce dă el, nu în ceea ce este capabil să primească.”

De ce plâng stelele?

Publicat 23-09-2022 14:13 - (428 Citiri)

E o întrebare la care am încercat să răspundem împreună cu elevii de la Școala Gimnazială nr. 1 din Bulz. Am pornit într-o călătorie prin Univers pentru a descoperi cum se formează, cum luminează, cum „plâng” stelele.

Era de la sine înţeles că se vor isca şi alte întrebări despre toate planetele sistemului nostru solar, despre sateliţi şi nave spaţiale, despre meteoriţi, planete pitice, supernove, nebuloase şi galaxii. Galaxiile sunt aglomerări enorme de miliarde de stele, nebuloase, gaze şi praf cosmic. Ele au forme spectaculoase.

Zoe Dăian, nepoata părintelui Arsenie Boca, la Dialogurile Bibliotecii!

Publicat 22-09-2022 13:32 - (656 Citiri)

Biblioteca Județeană vă propune în această zi, o incursiune în universul lumii de altădată, prin cuvintele distinsei doamne Zoe Dăian, un suflet aparte adoptat de comunitatea bihoreană în urmă cu mulți ani, prin centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice, “Casa Mea Eden” din Șoimi.

După o scurtă prezentare biografică, domnia sa transmite tinerei generații câteva rugăminți la care să reflecteze pentru a trăi cu demnitate, pentru a-și clădi o viață adevărată susținută de niște principii fundamentale: demnitate, iubire de semeni, de neam și țară, onoare, profesionalism, respect față de înaintașii noștri. Compromisul nu are ce căuta în viața tinerilor noștri. Credința, patriotismul, jertfa și iubirea sunt coordonatele esențiale ale unei vieți autentice, pe deplin împlinite.

Maniere elegante

Publicat 22-09-2022 13:17 - (479 Citiri)

La întâlnirea de astăzi cu manierele elegante, au spus prezent elevii clasei a II-a D, Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna” Oradea, cadru didactic Cristiana Vidican.

Copiii minunați, care ne-au fost oaspeți la Școala Manierelor elegante, și-au însușit cu mare interes și deschidere primele noțiuni de protocol și etichetă ale comportamentului uman în societate. Unele dintre regulile de bună purtare le erau cunoscute copiilor, cu altele s-au familiarizat astăzi, iar după entuziasmul și interesul manifestat suntem siguri că vor pune în practică în mod corespunzător ceea ce au învățat. Pentru implicarea lor deosebită, copiii au fost răsplătiți cu cărți.

„Biblioteca – Liantul cultural al comunității” - Săptămâna bibliotecii - Săptămâna lecturii

Publicat 22-09-2022 09:19 - (481 Citiri)

Miercuri, 21 septembrie, în amfiteatrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” a avut loc proiecția filmului Fahrenheit 451 în regia lui Ramin Bahrani, ecranizare a celebrului roman omonim, semnat de Ray Bradbury. Am avut ca invitați 2 clase de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”. După vizionare, elevii s-au întrecut într-o dezbatere pe tema „Carte vs. Film - De ce sunt importante cărțile?”.

Subiectul filmului/temei a fost de un real interes pentru tinerii participanți, care au reușit să aducă argumente în favoarea lecturii. În cadrul discuțiilor elevii au identificat o serie de teme de reflecție: o lume fără cărți; tehnologia, o amenințare la adresa umanității; relația mentor-ucenic, așa cum a fost ea ilustrată de cele două personaje principale ale cărții; libertatea de exprimare, importanța lecturii în formarea și dezvoltarea personalității tinerilor. Pentru implicarea de care au dat dovadă, elevii au fost răsplătiți cu cărți.

Cartea nouă cumpărată prin Biblioteca Județeană

Publicat 22-09-2022 09:14 - (459 Citiri)

Cartea nouă cumpărată prin Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai” Bihor merge spre bibliotecile din comunități mici.

De astă dată este vorba despre bibliotecile din Nucet, Ștei, Beiuș și Roșia.

Bibliotecarii sunt bucuroși să primească cartea nouă de literatură, istorie, psihologie, cultură generală pentru adulți dar și pentru copii. Cărțile distribuite sunt tipărite în condiţii grafice excepţionale, iar conţinutul încearcă să răspundă nevoilor tuturor cititorilor.

Un tânăr istoric la Dialogurile Bibliotecii!

Publicat 21-09-2022 11:52 - (483 Citiri)

Dr. Cristina Liana Puşcaş este istoricul invitat la cea de-a treia ediție a proiectului nostru. Cristina este o luptătoare neînfricată, un nume clădit cu multe eforturi, prin cercetări minuțioase efectuate cu timp și fără timp, un om dedicat neamului românesc, suferințelor acestuia în timpuri nu demult trecute, perioada comunistă. În volumele scrise Cristina știe să pună în valoare suferințele reprezentanților bihoreni, durerea neamului românesc de pe aceste meleaguri, pe ale căror trupuri s-a clădit existența noastră, a celor de azi. Căci așa cum bine spunea marele nostru istoric Nicolae Iorga: “Un popor care nu își cunoaște istoria, e ca un copil care nu își cunoaște părinții.”

Dialog cu Oana

Publicat 20-09-2022 11:16 - (487 Citiri)

Dialogul cu Oana, o bucurie și o nădejde pentru viitorul țării noastre dragi, România!

“Noi suntem clipa care trece prin poarta existenței”, spunea foarte frumos Nichita Stănescu. Azi, clipa este dăruită Oanei Berdie.

 O tânără talentată a Bihorului, este un model demn de urmat de către tinerii comunității bihorene. Dăruită cu o voce specială, cu o inimă de aur, simplă, curată, sinceră, dar mai ales talentată, înzestrată de Dumnezeu cu mari daruri, un om bun, un partener de nădejde al bibliotecii.

Biblioteca – Liantul cultural al comunității

Publicat 20-09-2022 09:56 - (821 Citiri)

Luni, 19 septembrie, de la ora 9:00, în Sala de Consiliu a Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai’’ a avut loc Simpozionul Național ,,Biblioteca – liantul cultural al comunității’’, organizat de Bibliotecă în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea.

Lucrările prezentate au pus în valoare parteneriatele de succes realizate de bibliotecă cu diferite instituții, asociații și fundații, facilitând schimbul de opinii și experiențe, promovând dialogul intercultural.

Înscrierea participanților (studenți, profesori, bibliotecari, muzeografi, pensionari, colaboratori ai bibliotecii și iubitori de carte), din Oradea și județul Bihor, din Cluj, Mureș, Argeș, București, s-a realizat on-line, prin completarea formularului de înscriere, fiecare având posibilitatea de a prezenta lucrarea în mod direct sau indirect.

Dialogurile Bibliotecii, un proiect de suflet, la prima ediție!

Publicat 20-09-2022 09:49 - (505 Citiri)

Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai" Bihor, vă invită cu drag să vizionați materialul realizat de către noi, la Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice ,,Casa Mea Eden”, din localitatea Șoimi.

Este un material ce face parte din prima ediție a Dialogurilor Bibliotecii, un material realizat din inimă, pentru sufletele dumneavoastră, utilizatorii bibliotecii și nu numai. Așadar, vă propunem să descoperiți doi oameni speciali, două modele ale comunității noastre bihorene, Mihai și Codruța Rotar, care din anul 2015 și-au dedicat timpul și viața personală, cu atâta empatie și delicatețe sufletească "bunicilor noștri" de care se îngrijesc zi de zi.

Călătoriile lui Erus prin România

Publicat 08-09-2022 14:25 - (455 Citiri)

Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai Bihor în parteneriat cu Asociația ,,Rotary Insignis Oradea, a organizat joi, 8 septembrie 2022, de la ora 11:00, în amfiteatrul Bibliotecii, întâlnirea copiilor cu scriitorul Alec Blenche. În călătoriile sale prin România, Alec Blenche împreună cu fiica sa, Emma, promovează valorile umane: răbdarea, generozitatea, recunoștința, îmbinând lumea poveștilor cu muzica.

Alec Blenche de profesie este jurist, dar s-a dedicat total scrisului, creionând povești magice pentru copii.

Povestea – o artă, o terapie

Publicat 31-08-2022 18:44 - (493 Citiri)

Ne-am bucurat să o avem alături de noi pe povestitoarea şi terapeutul prin basme Enikő Szabó, care ne-a îndrumat spre lumea poveștilor.

Marți, 23 august 2022, au avut loc două întâlniri de basm, una la Biblioteca Județeană, la ora 10 şi a doua la Cătunul Verde, la ora 19. Au fost primele întâlniri în pregătirea Festivalului Internaţional de poveşti din Oradea și Bihor, care va avea loc între 25 septembrie - 1 octombrie 2022.

La aceste întâlniri au participat profesori, bibliotecari, bunicuțe și oameni de bine, care cred în magia poveștilor!

EduCaB România

Publicat 31-08-2022 18:44 - (818 Citiri)

EduCaB România este o platformă inter-instituţională, inter-disciplinară, construită la nivel naţional cu scopul de a creşte capacitatea bibliotecilor publice din ţară de a răspunde nevoilor educaţionale şi de dezvoltare la nivel local.
Platforma de lucru a proeictului EduCab este Telegram, peste 300 de biblioteci publice mici fiind înscrise.

Unul din proiectele în derulare în acest an, 2022, este cel care oferă un pachet de produse de curățenie și papetărie bibliotecilor active de pe platformă ( 7 cutii/ bibliotecă).

Proiectul ”Cartea în Festival”

Publicat 31-08-2022 18:44 - (642 Citiri)

Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” prin serviciul metodic , a derulat în luna august împreună cu Primăria Sânmartin și Liceul Tehnologic Felix proiectul ”Cartea în Festival”.

Obiectivul principal al proiectului a fost aducerea lecturii și a cărții în format fizic mai aproape de turiști și localnici și de a oferi fiecărui doritor o carte adaptată nevoilor și nivelului cultural și educațional.

Această activitate a fost asociată cu festivalurile care au avut loc în Băile Felix în cursul lunii august - Festivalul de Film 16-21 august și festivalul Enjoy music 26-28 august 2022.

Adormirea Maicii Domnului (15 august)

Publicat 13-08-2022 11:15 - (839 Citiri)

Când a binevoit Hristos Dumnezeul nostru ca să ia pe Maica Sa la Sine, atunci cu trei zile mai înainte a făcut-o să cunoască, prin mijlocirea îngerului, mutarea sa cea de pe pământ. Căci Arhanghelul Gavriil, venind la dânsa, a zis: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”. (Sinaxar la Adormirea Maicii Domnului – doxologia.ro)

Praznic binecuvântat!

O nouă întâlnire a clubului de șah

Publicat 10-08-2022 18:10 - (485 Citiri)

Azi, 10 august, ne-am reunit pentru noi provocări din lumea şahului. Drumul nostru continuă pe întreg parcursul lunii August cu noi și noi partide ce suscită minţile tinerilor noştri participanţi.

Vă aşteptăm şi săptămâna viitoare de la aceeaşi oră!