Încărcare....
 

Știri, evenimente, comunicate

Profira Sadoveanu – 20 de ani de la moartea fiicei lui Mihail Sadoveanu, prozatoare și poetă română

Publicat 03-10-2023 09:55 - (15 Citiri)

Scriitoarea Profira Sadoveanu (n. 21 mai 1906, Fălticeni, județul Suceava - d. 3 octombrie 2003, București) a fost fiica lui Mihail Sadoveanu și a Ecaterinei Bălu, fiind prima fată dintre
cei 11 copii ai cuplului. Pentru tatăl său, Profira nu a fost numai fiică, ci și secretar literar, și editor, și arhivar, și corector, și traducător. Fiind cea mai mare dintre fete, ea a rămas toată viața aproape de inima și sufletul tatălui. Era chiar „cronicar” fidel al „universului de la Copou”,
scriind şi despre mobilizarea generală din casă pentru a-şi ajuta tatăl. Copiau manuscrisele, făceau mici servicii părintelui lor, păstrau o linişte deplină când „tata lucra”. Profiriţa era primul cititor al cărţilor Maestrului, era primul său critic literar, mai ales că el îi respecta părerile.

Vizită specială la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor

Autor: luminitamoga - Publicat 26-09-2023 10:40 - (48 Citiri)

Astăzi, am avut onoarea de a primi vizita E.S. Kathleen Kavalec , Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, însoțită de Peter H. Brown, Atașat Cultural în cadrul Ambasadei SUA.
Gazda oficialilor americani a fost Ancuța Șchiop, managerul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor. Prezența lor nu doar subliniază valoarea și semnificația literaturii și culturii românești la nivel internațional, ci și relevanța unei colaborări strânse pentru promovarea literaturii și culturii americane în Bihor. În acest sens am primit cu bucurie donația de carte în limba engleză, o completare binevenită a fondului de carte a bibliotecii noastre . Am schimbat idei și am discutat despre proiecte viitoare și modalități de colaborare.

Vizită la Bibliotecă!

Publicat 26-09-2023 10:30 - (35 Citiri)

Clasele a VI-a și a VII-a de la WINFORD ACADEMY au vizitat Biblioteca Județeană "Gheorghe Șincai " într-o zi caldă de sfârșit de Septembrie. Copiii au descoperit secțiile bibliotecii, au aflat despre colecțiile de la raft.

La biroul de primire au făcut înscrieri, unii dintre ei au și împrumutat cărți. Îi așteptăm în viitor cu un fond de carte divers și interesant.

Vă așteptăm cu drag, de fiecare dată!

Comori livreşti la Oradea. Incunabulele Bibliotecii

Publicat 08-09-2023 17:28 - (46 Citiri)

Compartimentul "Colecţii Speciale" al Bibliotecii noastre vă invită joi, 14 septembrie 2023 de la ora 11.00 la vernisajul unei expoziţii documentare de excepţie "Comori livreşti la Oradea. Incunabulele Bibliotecii", o expoziţie de carte veche în care vor fi expuse cele mai vechi cărţi ale bibliotecii. Curatorul expoziţiei, dr. Silviu Sana va face o scurtă incursiune istorică în perioada primelor cărţi tipărite şi va explica semnificaţia câtorva imagini şi simboluri care se găsesc în incunabulele bibliotecii. Vă aşteptăm cu drag!

Cum se fabrică hârtia

Publicat 01-09-2023 10:44 - (64 Citiri)

În perioada 5-9 septembrie 2023, în parcul Muzeului Țării Crișurilor și la Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” se desfășoară Atelierele tipografiei de idei! cu tematica: cum se fabrică hârtia, despre alfabet, tipografie și despre cum se fabrică un zmeu !

Atelierele se adresează copiilor din grupa de vârstă 6-12 ani.

Lectură cu invitat special

Publicat 31-08-2023 09:39 - (55 Citiri)

Doamna doctor Simona Mihuțiu a fost invitată la Biblioteca în aer liber din curtea Muzeului Țării Crișurilor , în data de 30 august 2023, să împărtășească din creațiile ei literare copiilor prezenți în parc.
Suita de activități a Tipografiei de idei a primit o nouă culoare prin prezența doamnei doctor, culoarea bucuriei!

Bibliotecă pentru toți

Publicat 25-08-2023 09:07 - (79 Citiri)

Luna august 2023 a fost o lună bună pentru Biblioteca Județeană și pentru bibliotecile publice din județul Bihor. Proiectele și planurile făcute de la începutul anului pentru îmbunătățirea calității serviciilor de bibliotecă au prins contur și sunt în curs de materializare.

Dimitrie Cantemir (26 oct. 1673 – 21 aug. 1723)

Publicat 24-08-2023 11:05 - (114 Citiri)

Dimitrie Cantemir (26 oct. 1673 – 21 aug. 1723) 300 de ani de la trecerea în neființă - cărturar enciclopedic, poliglot, erudit, primul filosof român, creator de literatură, geograf, istoric și umanist.

„Istoria literaturii române" îl socotește pe Dimitrie Cantemir prima personalitate multilaterală a culturii și a literaturii române moderne, personalitate enciclopedică de renume mondial, ultimul mare umanist, autorul celei mai importante scrieri literare baroce românești.

El a urcat treptele cele mai înalte, ajungând definitiv în rândul celor mai valoroși creatori din cultura universală. Așa se explică prezența numelui său pe frontispiciul bisericii Saint- Geneviève din Paris, confirmând încă o data locul ce-l merită în rândul oamenilor de seamă ai lumii”. (Silvestru Boatcă)

DRAG DE LIMBA ROMÂNĂ - invitație

Publicat 24-08-2023 09:44 - (103 Citiri)

Antologia DRAG DE LIMBA ROMÂNĂ, conținând poeme de la 28 de poeți din Bihor și Republica Moldova, va fi lansată luni, 28 august, ora 17:00, în Amfiteatrul Bibliotecii Județene "Gheorghe Șincai", din Oradea! Evenimentul Asociației Culturale Pro Lirica dorește să marcheze festiv marchează Ziua Limbii Române, sărbătorită anual pe data 31 august.

Ziua Limbii Române

Publicat 23-08-2023 09:28 - (83 Citiri)

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România și Republica Moldova în fiecare an pe 31 august. Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011 a fost legiferată ca zi festivă în România prin Legea nr. 53/2013.
Marți, 22 august, copii, cei care sunt cititori permanenți ai Bibliotecii, și adulți deopotrivă au venit în Parcul Muzeului Țării Crișurilor, pentru a sărbători Ziua Limbii Române

Augusztusi könyvújdonságok

Publicat 17-08-2023 13:03 - (76 Citiri)

E hónapban ismét magyar nyelvű könyvekkel gazdagodott a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár állománya. Alább ezeket ajánljuk olvasóink figyelmébe. A kisebbeknek most Marc-Uwe Kling A nap, amikor a nagymama tönkretette az internetet és David Walliams Mamut a múltból című könyveit ajánljuk, míg a szülőknek a különféle témájú könyvek közül például Kerry Lord Edward állatsereglete – 40 állatfigura horgolásmintája – pihe-puha kedvencek 4 méretben, Vrábel Krisztina 160 grammos szénhidrátdiéta – desszertek könnyebben és Paul Hollywood Süssünk együtt! című köteteit.

Lectură la muzeu

Publicat 17-08-2023 09:48 - (78 Citiri)

Biblioteca în aer liber este parte a proiectului Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal care împreună cu Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai ” colaborează pentru a promova proiectul „Tipografia de idei” | #hailamuzeu .
Bibliotecari ai bibliotecii județene asigură animația, dau informații, fac recomandări de lectură sau chiar lectură pentru copiii și grupurile care doresc.

Șezătoarea în aer liber

Publicat 10-08-2023 10:07 - (78 Citiri)

Biblioteca în aer liber este parte a proiectului Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal care împreună cu Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai ”, colaborează pentru a promova proiectul „Tipografia de idei” | #hailamuzeu
Zilele calde, umbra copacilor, vecinătatea rafturilor care au o ofertă variată de carte un ambient prietenos în toridul august permite și desfășurarea altor proiecte.

Ioan Derșidan -75 de ani de la nașterea profesorului universitar

Publicat 04-08-2023 09:45 - (103 Citiri)

Un gând de amintire și recunoștință profesorului universitar IOAN DERȘIDAN la împlinirea a 75 de ani de la nașterea sa și un an de la trecerea sa în veșnicie.

Fost decan al Facultății de Litere din cadrul Universității Oradea, și-a câștigat admirația și respectul colegilor de catedră și a studenților prin dedicare, profesionalism și discreție.

Educație rutieră pentru copii!

Publicat 01-08-2023 11:30 - (76 Citiri)

Educația rutieră se realizează de la vârste cât mai fragede. În orașul nostru, unde numărul mașinilor este în creștere, iar trotuarele sunt în multe locuri îngustate, se impune o vigilență sporită din partea pietonilor.
Astăzi, la bibliotecă, dl Bogdan Axinte, comisar la Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor - Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, le-a vorbit copiilor despre regulile de circulație ce trebuie respectate de toată lumea:

Biblioteca noastră în aer liber

Publicat 01-08-2023 09:08 - (66 Citiri)

Te așteptăm cu drag în biblioteca noastră în aer liber!
Paginile cărților vor fi răsfirate precum petalele unei flori, iar cuvintele vor cânta ca vântul printre copaci. Aici, timpul își găsește liniștea, iar imaginația se contopește cu frumusețea naturii.
Fie că vii în căutarea unei povești captivante sau a liniștii interioare, biblioteca noastră în aer liber este un refugiu de cunoaștere și aventură literară.
Hai să transformăm cititul într-o călătorie sub cerul albastru și printre cuvintele cărților. Te așteptăm cu sufletele deschise și cu cărțile pregătite pentru a împărți împreună bucuria lecturii!

Biblioteca în aer liber, prima vizită a unui specialist bibliotecar din străinătate

Publicat 28-07-2023 11:50 - (120 Citiri)

Aflată într-o scurtă vacanță în orașul Oradea, doamna Aurora Kandar, româncă, bibliotecar la o bibliotecă din Oslo, Norvegia, a fost încântată de ideea bibliotecii în aer liber și a împărtășit cu colegii noștri, Mariana Barna și Vasile Țuțuianu experiența domniei sale în acest domeniu.

A vizitat și sediul central al Bibliotecii Județene “Gheorghe Șincai” Bihor, fiind plăcut impresionată de tot ceea ce a descoperit și văzut în orașul nostru drag.

Importanța comunicării vizuale în promovarea bibliotecii

Publicat 20-07-2023 14:05 - (127 Citiri)

În iunie 2023, colega noastră Guba-Kerekes Zsuzsa, bibliotecară la Biblioteca Orășenească din Săcueni a absolvit cursul de specializare pentru bibliotecari cu studii superioare cu o lucrare cu o temă importantă pentru noi bibliotecile: Importanța comunicării vizuale în promovarea bibliotecii.
Vă invit să parcurgeți această lucrare ca pe un material relevant pentru formarea noastră profesională

Hai la bibliotecă!

Publicat 20-07-2023 12:00 - (115 Citiri)

S-a dat startul!

Apelăm toți copiii iubitori de carte!

Asigură-te că ai obținut un permis de intrare la bibliotecă. Exersează-ți puterile în lectură, pentru că "cititul este o superputere"!