Încărcare....
 

Vizualizare articole

Biblioteca în aer liber, prima vizită a unui specialist bibliotecar din străinătate

Publicat 28-07-2023 11:50 - (291 Citiri)

Aflată într-o scurtă vacanță în orașul Oradea, doamna Aurora Kandar, româncă, bibliotecar la o bibliotecă din Oslo, Norvegia, a fost încântată de ideea bibliotecii în aer liber și a împărtășit cu colegii noștri, Mariana Barna și Vasile Țuțuianu experiența domniei sale în acest domeniu.

A vizitat și sediul central al Bibliotecii Județene “Gheorghe Șincai” Bihor, fiind plăcut impresionată de tot ceea ce a descoperit și văzut în orașul nostru drag.

Importanța comunicării vizuale în promovarea bibliotecii

Publicat 20-07-2023 14:05 - (310 Citiri)

În iunie 2023, colega noastră Guba-Kerekes Zsuzsa, bibliotecară la Biblioteca Orășenească din Săcueni a absolvit cursul de specializare pentru bibliotecari cu studii superioare cu o lucrare cu o temă importantă pentru noi bibliotecile: Importanța comunicării vizuale în promovarea bibliotecii.
Vă invit să parcurgeți această lucrare ca pe un material relevant pentru formarea noastră profesională

Hai la bibliotecă!

Publicat 20-07-2023 12:00 - (320 Citiri)

S-a dat startul!

Apelăm toți copiii iubitori de carte!

Asigură-te că ai obținut un permis de intrare la bibliotecă. Exersează-ți puterile în lectură, pentru că "cititul este o superputere"!

Adrian Păunescu - 80 de ani de la nașterea poetului român

Publicat 20-07-2023 08:43 - (1668 Citiri)

Adrian Păunescu s -a născut la 20 iulie 1943, Copăceni, Moldova. A fost critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român.

Adrian Păunescu a debutat ca poet în anul 1960, iar 13 ani mai târziu conducea revista „Flacăra”. A scris zeci de volume de poezii, fiind cunoscut și apreciat pentru ușurința cu care compunea versuri.

Multe din creațiile sale au fost puse pe muzica de artiști români importanți, precum Vasile Șeicaru, Ștefan Hrușcă sau Nicu Alifantis. „Repetabila povară”, „Rugă pentru părinti”, „Iubiți-vă pe tunuri”, „Aruncarea în valuri” sau „Totuși iubirea” sunt doar câteva dintre poeziile sale celebre.

,,Synesthesia” vă invită

Publicat 18-07-2023 14:21 - (294 Citiri)

Pentru vara lui 2023, Clubul de lectură ,,Synesthesia” condus de Radu-Andrei Deme, propune o serie de conversaţii pe marginea operelor îndrăgitului psihoterapeut şi romancier Irvin D. Yalom.

Invitat special este Anca Nemțeanu, psiholog.

Prima întâlnire de luni 31 iulie 202 de la ora 17:30 aduce în atenția cititorilor interesați cartea ”Minciuni pe canapea”.

Comunicat de presă: "Școala de bani din bibliotecă"

Publicat 12-07-2023 12:30 - (630 Citiri)

București, 6 iulie 2023. Fundația Progress, în parteneriat cu BCR, lansează proiectul ,,Școala de bani din bibliotecă”, o inițiativă prin care copiii și adulții din mediul rural au parte de educație financiară care să îi ajute în managementul propriilor finanțe și dezvoltarea competențelor digitale pentru folosirea serviciilor bancare online.

Peste 100 de bibliotecari din mediul rural vor fi formați, cu sprijinul BCR, pentru a deveni traineri de educație financiară în comunitățile lor. Bibliotecarii participanți vor primi instruire și suport pentru a putea oferi comunităților rurale informații și sfaturi utile privind gestionarea finanțelor personale, economisirea, investițiile și utilizarea serviciilor bancare online.

Bibliotecarii ❤️ Wikipedia

Publicat 11-07-2023 16:03 - (314 Citiri)

Pe 12 iulie 2003 apărea prima pagină a Wikipediei în limba română.

Pe 12 iulie 2023 vă invităm să celebrăm cei 20 de ani de activitate a comunității de wikipediști de limba română.
Într-o sesiune interactivă facilitată de Mihai Baciu vom celebra realizările comunității, contribuțiile individuale și perspectivele de viitor. Vă invităm la o discuție despre voluntariatul pe care îl facem în acest proiect, o discuție pe care să o savurăm fiecare în intimitatea casei/biroului lui cu un pahar de vin/bere/limonadă, după preferințele fiecăruia/fiecăreia.

Miercuri, 12 iulie 2023, 18:30–20:00. Wikipedia: Întâlniri/Online - Wikipedia
Temă: Wikipedia în limba română trecut, prezent și viitor - la aniversarea de 20 de ani!

”Zvonuri despre sfârșitul lumii ” - lansare de carte

Publicat 10-07-2023 14:26 - (271 Citiri)

Stelian Tănase a fost prezent la Oradea, în data de 6 iulie 2023 la Oradea invitat la Colocviile Revistei Familia.

Tema colocviului a fost prezentarea ultimei cărți a autorului: ”Zvonuri despre sfârșitul lumii” o istorie a ultimilor ani de război mondial și primilor ani de pace postbelică, sfârșitul lumii boeme a Bucureștiului și începutul și sfârșitul ocupației sovietice între 3 august 1944 și moartea lui Stalin, 5 martie 1953.

Este descrisă viața cotidiană cu sinucideri și crime care au cutremurat Bucureștiul, drame sentimentale, intrigi de tot felul și violențe ale bandelor de gangsteri care semănau haosul, teroarea și panica în oraș. O „Istorie mica”, așa cum o numește autorul, istorie culeasă din arhive și din ziarele vremii; istorie puțin cercetată și consemnată datorită blocajului psihologic cu care ocupația rusească și perioada comunistă au marcat creierele românilor.

Podul prieteniei interculturale - comunitatea rromă se prezintă

Publicat 10-07-2023 09:50 - (623 Citiri)

În data de 7 iulie, în satul Tămaşda, comuna Avram Iancu a avut loc o nouă întâlnire în cadrul proiectului „Podul prieteniei interculturale”. A fost ziua în care am făcut cunoştinţă cu comunitatea rromă. Sala căminului cultural a devenit repede neîncăpătoare. De la mic la mare, s-au strâns cu toţii pentru a-şi primi musafirii de la Oradea: pe d-na Mioriţa Săteanu, d-nul Alin Creţu, d-l Pascu Heteş, d-na Ecaterina Grecu, reprezentaţii Bibliotecii Judeţene „Gh. Şincai”.

Cuvântul de deschidere l-a avut primarul localităţii, Dan Chirla, care a spus un lucru foarte simplu, dar adevărat: „Cultura uneşte popoare, dar, mai ales, oameni. Ignoranţa şi necunoaşterea duc la apariţia prejudecăţilor. Salvarea vine prin cultură şi educaţie pentru că ne ajută să depăşim toate barierele”.

Conferințele Revistei Familia: Stelian Tănase, Zvonuri Despre Sfârșitul Lumii

Publicat 04-07-2023 12:19 - (456 Citiri)

Revista de cultură Familia și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, Oradea, cu sprijinul Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal și al Librăriilor Humanitas, vă invită joi, 6 iulie, de la ora 17, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române, nr. 1/A), la întâlnire și dialog cu prozatorul, eseistul, istoricul, politologul și realizatorul de televiziune STELIAN TĂNASE.

Conferința – Zvonuri despre sfârșitul lumii – va fi dublată de prezentarea volumului cu același titlu publicat de autor la Editura Corint, Zvonuri despre sfârșitul lumii. București, 1944-1953, carte intrată de foarte puțin timp în librării.

Șezătoare în miez de vară

Publicat 22-06-2023 11:50 - (728 Citiri)

22 iunie 2023, în ajun de Sânziene, a avut loc ultima întâlnire din acest sezon a Șezătorii Oradea. Evenimentul a fost dedicat IEI și portului popular din Bihor.

”Reper identitar, IA este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise", de Sânziene. Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie" este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.”

Din 2016 la Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” Șezătoarea - IA Oradea, adună împreună doamne pasionate de cusut și de portul popular românesc. Inspirate de modelele vechi românești de IE, creațiile din șezătoare bucură ochiul aducând IA în secolul XXI.

Grădina filosofică - vernisaj

Publicat 20-06-2023 11:42 - (236 Citiri)

Pentru trei luni ”Grădina filosofică” a lui Wagner Nandor s-a mutat în holul Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai” . Evenimentul are rolul de a scoate în evidență cea mai importantă operă din viața artistului Nándor Wagner, originar din Oradea.

Cele opt figuri în mărime naturală sunt fondatorii religiilor monoteiste și înțelepți bine cunoscuți. Sculptorul a dorit să transmită ideea de înțelegere reciprocă. Prezența lui Isus, a lui Gauthama Budha, a sfântului Francisc de Assisi, Ghandi, Bodhidharma, Lao-Tze, Akhenaton Faraonul Soare și Avraam îndeamnă trecătorul l la meditație și reculegere.

Anunț vernisaj expoziție „Grădina filosofică”

Publicat 20-06-2023 08:52 - (224 Citiri)

Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai Bihor are plăcerea de a anunța vernisajul expoziției „Grădina filosofică” a artistului orădean de renume mondial, Nándor Wagner. Evenimentul va avea loc marți, 20 iunie, la ora 14:00, în holul bibliotecii, situată pe Strada Armatei Române 1A, corp C. Expoziția este organizată în colaborare cu Universitatea Creștină Partium, Fundația Academia Humana, și Asociația Szent László.

Grupul statuar intitulat „Grădina filosofică” este considerata cea mai importantă operă din viața artistului Nándor Wagner. Ideea acestei lucrări a luat naștere în mintea artistului după Cel De-Al Doilea Război Mondial, iar mesajul unic al acesteia, pe care a creat-o pe parcursul a 20 de ani, este dorința de pace. Artistul descrie grupul statuar astfel: „trebuie să pornim de pe un teren echitabil. În caz contrar, nu poate exista comunicare. În munca mea, încerc să le ofer culturilor oportunitatea de a se apropia, tratându-le pe fiecare egal.”

Conferința Națională de "Bibliologie și Patrimoniu Cultural Național”

Publicat 17-06-2023 12:07 - (249 Citiri)

În perioada 15-16 iunie 2023, la Alba Iulia, a avut loc cea de-a 17-a ediție a Conferinței Naționale "Bibliologie și Patrimoniu Cultural Național”, un eveniment științific deja consacrat în țara noastră. Acesta a fost organizat de către Muzeul Național al Unirii și Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.

Din partea bibliotecii noastre, colegul nostru, dr. Silviu Sana de la secția SIC-Colecții Speciale, a participat cu o lucrare intitulată "Completări la istoria incunabulelor din Oradea: Trei incunabule în colecțiile Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai Bihor" . Această lucrare valorifică rezultatele cercetării asupra acestor valori patrimoniale deosebite .

Recepția oficială a donației de carte din partea Federației Comunităților Evreiești din România

Publicat 16-06-2023 16:07 - (253 Citiri)

"Ceea ce se intampla la Oradea, este unic! (... ), iar colaborarea dintre Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai Bihor, Consiliul Judetean Bihor si Primaria Municipiului Oradea sa fie un model pentru restul tarii." - Silviu Vexler, Presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor a primit recent o donație generoasă din partea Federației Comunităților Evreiești din România, constând într-o serie de titluri din volume importante pentru studierea istoriei și culturii evreiești. Această donație este un semn de respect și apreciere pentru bibliotecă și pentru rolul său însemnat în comunitatea locală.

Lipcsei Márta - întâlnire cu cititorii

Publicat 16-06-2023 14:19 - (263 Citiri)

Poeta Lipcsei Márta va fi invitată la următoarea întâlnire cu cititorii revistei culturale „Várad". Invitata, născută Kovács Márta la Oradea pe 3 mai 1943, este una dintre fondatoarele și editorii revistei „Várad", lansată în 2002. A absolvit Facultatea de Fizică-Chimie din Cluj și a predat la școli din Fetești, Miercurea-Ciuc și Oradea. A publicat 15 volume, inclusiv unul de drame în limba maghiară și română și unul de povești. Ultimele trei volume de poezii Időkristályok, Vírusrózsa și Lélegző nyugalom au fost publicate de Editura Hungarovox din Budapesta. La întâlnirea de miercuri, vor fi prezentate aceste volume, împreună cu cel mai recent număr al revistei „Várad", V, apărut în luna Mai.

Podul prieteniei interculturale

Publicat 09-05-2023 16:05 - (266 Citiri)

Ieri, 9 mai, a avut loc festivitatea de deschidere a proiectului „Podul prieteniei interculturale”, iniţiat de d-na Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al oraşului, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Gh. Şincai”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea.

Festivitatea a debutat cu un mini-recital al corului „General Traian Moşoiu”, condus de dl. Ioan Fluieraş. Ne-au transmis un cuvânt de salut subprefectul Emilian Pavel şi dl Vasile Marcu. D-na Agneta Marcu ne-a “purtat” în timp pe acordurile Odei Bucuriei. Dl Vasile Todincă, Maria Bilan, Monica Fabian – au vorbit despre însemnătatea zilei de 9 mai, despre trecut, dar şi despre viiitor.

Ziua Bibliotecarului din România

Publicat 26-04-2023 16:27 - (732 Citiri)

Astăzi, 26 aprilie a. c. , am sărbătorit Ziua Bibliotecarului din România cu un „battle" între poezia contemporană și cea romantică - clasică, în care protagoniști au fost Mihók Tamás și Deme Radu-Andrei, moderator Mariana Barna.

Mihók Tamás, poet bilingv, traducător literar, redactor de carte și redactor „Familia". A absolvit Literele orădene și a studiat la ELTE Budapesta timp de doi ani, ca bursier. Din 2019, doctor în litere (coord. : Al. Cistelecan, UMFST Târgu Mureș). Este autorul a cinci volume de poezii (patru în română, unul în maghiară) și a tradus texte din peste șaizeci de autori, publicându-le în reviste, antologii respectiv volume individuale. A susținut lecturi publice atât în țară, cât și în orașe din Ungaria, Anglia, Germania, Belgia, Scoția, Lituania și Polonia. Selecții din poeme lui au fost traduse în limbile engleză, franceză, italiană, spaniolă, suedeză, polonă, greacă și hindi.

Lansarea proiectului „Competențe digitale de bază pentru cetățenii români”

Publicat 16-04-2023 14:09 - (219 Citiri)

Astăzi, 6 aprilie a.c., la Biblioteca Central Universitară Carol I, București, a avut loc conferința de lansare a proiectului „Competențe digitale de bază pentru cetățenii români”, derulat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), cu asistență tehnică din partea Băncii Mondiale, în prezența dl. Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, eveniment la care a dna. Ancuța Florina Șchiop, manager al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor, a reiterat importanța și beneficiile pe care digitalizarea o are în activitatea bibliotecilor din întreaga țară.