Delia Pantea coordonatorul metodologic, împreună cu bibliotecara Melinda Racsav au transmis mesajele de bun venit a doamnei directoare Ancuța Florina Șchiop și ideea întâlnirilor profesionale, organizate în viitorul apropiat la Oradea sau în bibliotecile din județul Bihor.

Cităm
,,Este onorant pentru Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai” și pentru județul nostru, să primească în aceste zile oaspeți de seamă din biblioteci cu tradiție neclintită din țară și din străinătate. Vă spunem Bun venit tuturor și împărtășim cu dumneavoastră bucuria derulării unui proiect de modernizare a rețelei de biblioteci publice din județul Bihor. Lansăm încă de acum invitația ca întâlnirile profesionale din următorii ani, să se deruleze în județul nostru și vă vom primi cu drag în spațiile modernizate de la sediul bibliotecii județene sau în alte biblioteci din județ.”

Prezentările tematice, profesionale au fost concrete, actuale și diversificate. Am putut să discutăm liber despre domeniile și ramurile biblioteconomiei. Bibliotecarii invitați din țară și din Ungaria au împărtășit experiențele, tendințele moderne pe care le practică în instituțiile de cultură în care lucrează. Subiectele discutate au reflectat că sunt necesare întâlnirile organizate ca să putem crea legături profesionale, ca să avem curajul să cerem sfaturi, îndrumări metodologice, și ca să practicăm tendințele moderne a meseriei.
A consemnat Eniko Majoros

bibliotecarii din Bihor prezenți la conferință.


În total au fost peste 50 de participanți din țară, din Ungaria și Serbia.

Programul conferinței:

Deschidere:

11.00 Karsai József Attila, primarul orașului
Ancuța Florina Șchiop, directoarea Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai” Bihor
Szőcs Endre, președintele ABMR

11.30-12.00 Gerencsér Judit (director general adjunct Biblioteca Széchényi, Budapesta): Oportunități de colaborare între Asociația Bibliotecarilor Maghiari și bibliotecile maghiare din România.
12.00-12.30 Vántsa Judit (directoare Bibliotecii Municipală ”Wesselényi Miklós”, Târgu Secuiesc): Episoade din istoria bibliotecilor publice, perioada 1945-2023.
12.30-13.00 Pauză

13.00-13.30. Dunkler Réka (Școala Gimnazială „Bethlen Gábor” Odorheiu Secuiesc):
Colectare de date despre bibliotecile maghiare din România
13.30-13.45 Karácsonyi Zsolt: Colaborare între Fundația Școala și ABMR.
13.45-14.00 Szőcs Endre: Site-ul reînnoit a AMBR.

15.00 Masa de prânz

16.00 excursie de studiu la Carei și satul natal al poetului Ady Endre.
11. octombrie, vineri Biblioteca „Máté Imre” Str. Republicii nr. 29
10.00-12.30 Workshopuri
Juhász Zoltán, directorul Bibliotecii Județene Békés: Experiențe pozitive în turismul cultural.
Bednárik Prokec Zita, directoarea „Juhász Erzsébet” din Tapolya, Serbia: Gustul dulce al luptelor.
Illés Péter, directorul Bibliotecii Csemegi Károly, Csongrád, Ungaria: Csongrád, loc de întâlnire pentru bibliotecarii maghiari din Bazinul Carpatic.

12.30-14.00 Plimbare în oraș
14.00 Masa de prânz, închiderea întâlnirii.