Primele sale încercări ca prozator au început cu povestiri publicate în presă. În 1967 i-a apărut primul volum de proză scurtă intitulat ”Moartea din fereastră”, iar doi ani mai târziu a apărut romanul de mare succes ”Prins” - o descriere sinceră și tristă a „generației fără idealuri”, captivă a comunismului. Prozatorul a continuat cu publicarea romanelor ”Dulce ca mierea e glonțul patriei” (1970), ”Să crești într-un an cât alții într-o zi”(1973), ”Sfârșitul bahic” și ”Copiii Domnului”(1974). În aceasta perioadă scrie și primul său scenariu ”Drum în penumbră”, ecranizat în 1972 de regizorul Lucian Bratu.
Stabilit în Statele Unite ale Americii din 1974, Petru Popescu și-a dorit să intre în lumea filmului american și a studiat regia și scenaristica la ”American Film Institute” din Los Angeles.
Au urmat ani de activitate intensă: a scris cărți, scenarii de lungmetraj, de televiziune, de film documentar, fie singur, fie împreună cu soția sa, scenarista Iris Friedman.
Literatura sa se configurează ca un munte cu cei doi versanți, cel românesc și cel american, lăsați solidar la dispoziția cititorilor de pe ambele maluri ale Atlanticului. Cu gândul la țara lui de naștere, Petru Popescu mărturisea în 2008:” Într-un fel nu am plecat niciodată de aici”.
La mulți ani, scriitorului Petru Popescu!