Încărcare....
 

Vizualizare articole

Vizită la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor

Publicat 27-02-2025 10:30 - (244 Citiri)


Astăzi au sosit la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor elevii claselor a VI-a C și a VII-a A de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea.
Însoțiți de domnul profesor Călin Sabău și doamna profesoară Paula Eleonora Mureșan, ei au vizitat secțiile recent mutate în zona renovată a bibliotecii: Secția Tineret, Ludoteca și Mediateca .
În timpul turului, vizitatorii noștri au aruncat o privire și în spațiile care vor găzdui în curând toate celelalte secții ale bibliotecii.

Mulțumim pentru vizită

Clubul de lectură – ediția în limba maghiară

Publicat 27-02-2025 10:23 - (113956 Citiri)


Într-o atmosferă plină de optimism și voie bună , ne-am întâlnit la Clubul de lectură în limba maghiară în noua Ludotecă a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”. A fost o mare bucurie să organizăm primul eveniment în acest cadru de poveste.
Invitații noștri de astăzi au fost elevi de la Școala Gimnazială „Lónyai Tivadar” Sîntion, care au venit însoțiți de prof. Pék Enikő. Clubul de lectură în limba maghiară este coordonat de prof. Csepregi Imola-Eszter de la Liceul Teoretic „Ady Endre” Oradea, care vine la întâlnirile noastre cu elevi voluntari de la același liceu. Astăzi, ajutoarele de nădejde au fost:
Balaskó Bernadett-Anna, Molnar Viktória-Emőke, Miklós Márk-Csaba, Oláh Zoltán-Francisc, Tóth Szillárd-Csongor, Tobias Krisztián, Kecskés Csaba, Gellért Máté.
Pornind de la povestea populară maghiară „A kakas és a pipe” ( Cocoșul și găinușa ), copiii mari și mici au animat Ludoteca cu jocuri antrenante de tip rebus, memorie și Betű leves supă de litere).

Memoriile unei fete cuminți

Publicat 25-02-2025 10:19 - (26855 Citiri)

La cea mai recentă întâlnire a grupului de lectură Synesthesia de la Biblioteca Județeană “Gheorghe Șincai” Bihor, a fost discutată opera ,,Memoriile unei fete cuminți,, de Simone de Beauvoir, în traducerea apărută la Editura Humanitas în 2011.
„Memoriile unei fete cuminți” reprezintă primul și cel mai faimos dintre volumele autobiografice ale autoarei franceze 🇫🇷, relatând viața sa din copilărie până la vârsta de 21 de ani când, studentă la Sorbona, l-a întâlnit pe Jean-Paul Sartre. Cartea este considerată o operă clasică a genului memorialistic și o ilustrare vie a filozofiei existențialiste.

Vizită

Publicat 25-02-2025 10:13 - (39721 Citiri)

Copiii din clasa a II-a C de la Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu” au vizitat în premieră, în noua locație, Secția Tineret a Bibliotecii Județene “Gheorghe Șincai” Oradea.
Împreună cu doamnele Monica Gașpar și Raluca Klobok, au descoperit colecția secției copii și au aflat cum pot împrumuta cărți de la bibliotecă.
La Secția Științe, au avut parte de o prezentare interactivă despre curiozitățile lumii și despre Sistemul nostru solar

Îi mai așteptăm în curând la bibliotecă!

Jókai Mór, aniversare

Publicat 18-02-2025 10:04 - (67712 Citiri)

Jókai Mór, scriitor și jurnalist maghiar a trăit între anii 18.02.1825 și 05.05.1904

„Jókai Mór, profund original, opera sa romantică și idealistă e plină de farmec și prospețime, cu o încredere în valorile umane… Are un stil simplu și viguros, iar firul acțiunii se derulează în mod firesc, limpede, fără conuri de umbră. Jókai are darul de a-l face pe cititor să gândească și să simtă exact ceea ce a gândit și a simțit el. Dialogurile sale sunt semnificative, spirituale și deosebit de firești.”
Mikszáth Kálmán în Jókai Mór: Eppur si muove, București: Editura Univers, 1984

„The Cube: Merging Cultural Heritage with Technology"

Publicat 11-02-2025 12:11 - (111022 Citiri)

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" Bihor își extinde orizonturile tehnologice prin proiectul „The Cube: Merging Cultural Heritage with Technology"
60 de tineri cu vârste între 10-18 ani vor avea șansa să participe gratuit la ateliere de digitizare a patrimoniului cultural, finanțate de National Geographic Society.
Proiectul completează dezvoltarea infrastructurii moderne a bibliotecii, oferind publicului acces la tehnologii precum scanare și printare 3D.
Detalii complete și înscrieri pe www.mtariicrisurilor.ro
Perioada de înscriere: 11-16 februarie 2025

Cititm împreună în clasă -ZICI 2025

Publicat 07-02-2025 12:06 - (284 Citiri)

Cu ocazia “Zilei Internaţionale a Cititului Împreună” (ZiCi), copiii din clasa I-A de la Liceul Teoretic “Lucian Blaga”, alături de cadrele didactice Silvia Hadade și Codruța Manea (bibliotecar), împreună cu Mariana Soica , reprezentantă a Secției de Tineret de la Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai”, au fost implicați într-o activitate interactivă.
În această zi, cu toții am avut oportunitatea de a citi împreună, de la mic la mare. Povestea citită a fost “Cel mai fain URIAȘ din oraș”, scrisă de autoarea britanică Julia Donaldson.
Îi așteptăm cu drag pe bobocii din clasa I pe la noi, la bibliotecă!

Conferință dedicată lui Iuliu Maniu

Publicat 07-02-2025 11:37 - (3509 Citiri)

Ziua de 5 februarie 2025 marchează comemorarea a 72 de ani de la moartea, în temnița comunistă de la Sighet, a marelui om politic Iuliu Maniu. În amintirea personalității acestuia, a rolului fundamental jucat în Unirea de la 1918 și pentru construirea României moderne, Liceul greco-catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, în parteneriat cu biblioteca noastră , a marcat acest eveniment cu o conferință tematică „Iuliu Maniu – reper atemporal pentru contemporaneitate. De la idealurile Marii Uniri la drama închisorilor comuniste”.

ZICI 2025

Publicat 06-02-2025 14:50 - (261681 Citiri)

În data de 5 februarie 2025 de Ziua Cititului Împreună (ZiCi), Biblioteca Județeană “Gheorghe Șincai” a găzduit o întâlnire organizată de doamna Anamaria Crețu, de la Clubul Rotary Insignis.


Anamaria spune:
” Ce sa faci mai bun de Ziua Internațională a Cititului Împreună decât să mergi la bibliotecă cu cei mai drăguți copii și să le citești?
De la năstrușnicul Robo Bobo, care a învățat să se spele pe dinți; la încercarea lupului Colț Galben de a-l tunde pe ariciul Șeptilici pentru a-l mânca și până la aventurile pinguinului Apolodor în drum spre Labrador, toate poveștile le-au plăcut și cu greu s-au lăsat duși acasă. ”

În vizită la bibliotecă

Publicat 04-02-2025 12:15 - (323 Citiri)

20 de prichindei de la Grădinița Americano-Română, însoțiți de doamnele educatoare Mascaș Lidia, Roșca Ioana și Ursz Lenuța, au vizitat Biblioteca Județeană “Gheorghe Șincai”.
La Secția Tineret, cei mici au descoperit cărțile pline de culoare și personajele lor de poveste. Îi mai așteptăm cu drag!

În atenția cititorilor!

Publicat 31-01-2025 13:55 - (71306 Citiri)

Sâmbătă, 01.02.2025, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor nu va avea program cu publicul, datorită lucrărilor de renovare.

Vă așteptăm luni, 03.02.2025 începând cu orele 8,00.

Vă mulțumim pentru înțelegere.

Conferință de presă

Publicat 31-01-2025 13:29 - (320 Citiri)

Președintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, și managerul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Oradea, Ancuța Șchiop, au susținut astăzi, 30 ianuarie, o conferință de presă în care au prezentat stadiul lucrărilor de modernizare a Bibliotecii Județene.

Început în martie 2023, proiectul de renovare și digitalizare a bibliotecii a ajuns la un stadiu fizic de execuție de 65% și urmează a fi finalizat în luna iunie a acestui an. Proiectul vizează îmbunătățirea infrastructurii și transformarea bibliotecii într-un hub cultural și educațional de top.

Dialog literar de Ziua Culturii Naționale

Publicat 16-01-2025 12:19 - (4754 Citiri)

Ziua Culturii Naţionale înseamnă şi literatura contemporană. Plecând de la această idee, Revista de cultură Familia în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, Inspectoratul Judeţean Bihor şi Teatrul Regina Maria, a pregătit miercuri, 15 ianuarie, o întâlnire dialog între 300 de elevi din Oradea şi trei autori contemporani care scriu literatură pentru copii şi adolescenţi: Adina Popescu din Bucureşti, Alex Moldovan din Cluj-Napoca şi din Oradea, Mircea Pricăjan. Evenimentul, care a avut loc în Sala Mare a teatrului, l-a avut ca moderator pe Miron Beteg, redactor al revistei Familia.

Lexiconul de la Buda

Publicat 15-01-2025 11:58 - (293 Citiri)

De Ziua Culturii Naționale, colegul nostru dr. Silviu Sana dezvăluie una dintre cele mai reprezentative lucrări ale literaturii românești vechi din secolul al XIX-lea, exemplar din prețioasele „Colecții Speciale” ale bibliotecii noastre.

Acest volum remarcabil – tipărit la Buda (azi Budapesta) sub patronajul mecenatic al ierarhului greco-catolic de Oradea, Samuil Vulcan (n. 1758; 1806-1839) – reflectă, prin contribuția corifeilor Școlii Ardelene, eforturile de integrare a limbii române în circuitul cultural european.


Ziua Culturii Naționale în bibliotecă

Publicat 15-01-2025 11:44 - (274 Citiri)

Elevii clasei pregătitoare de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, alături de cadrele didactice Daniela Pop și Mihaela Mihalache, au vizitat Secția de copii și tineret. Curiozitatea lor a fost cum sunt cărțile așezate în bibliotecă, iar marea provocare a fost regăsirea la raft a cărților scrise de marele poet național Mihai Eminescu.
Câteva din titlurile găsite de ei: „Basme”, „La steaua”, „Făt-Frumos din lacrimă”, „Luceafărul”, „Poezii”, „Proză”, „Versuri alese” ș.a. Astfel, copiii au aflat că în data de 15 ianuarie, în fiecare an, Mihai Eminescu ajunge la inimile celor care îl omagiază.

Ziua Culturii Naționale- Program

Publicat 12-01-2025 10:38 - (315 Citiri)

Ziua Culturii Naționale , 15 ianuarie, va fi sărbătorită în Oradea şi județul Bihor prin mai multe evenimente.
Biblioteca Județeană “Gheorghe Șincai”, Revista de Cultură ,,Familia” și Inspectoratul Școlar Județean vor
organiza întâlniri între elevi și autori contemporani, precum Adina Popescu, Alex Moldovan și Mircea Pricăjan. Aceste întâlniri vor avea loc atât în Oradea, la Teatrul Regina Maria și la Colegiul Național “Octavian Goga” din Marghita.

Vizită

Publicat 20-12-2024 08:40 - (413277 Citiri)

În cadrul programului ,,Școala altfel” am primit vizita elevilor de la Școala Gimnazială Olcea , însoțiți de doamnele profesoare Mariana Filimon și Florica Zifceac.

Clubul de lectură în limba română

Publicat 20-12-2024 08:30 - (243687 Citiri)

Într-o atmosferă plină de voie bună , cuprinși de magia sărbătorilor , ne-am întâlnit în decembrie la Clubul de lectură în limba română cu elevii clasei a IV-a A de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” , însoțiți de doamna prof. Carla Istvanovicz , pentru a-l cunoaște pe Grinch, țâfnosul personaj creat de dr. Seuss, care detesta Crăciunul mai mult ca orice pe lume , dar care înțelege până la urmă că nu doar cadourile aduc fericirea și că bucuria poate veni de unde te aștepți mai puțin.

Colind de joi

Publicat 20-12-2024 08:24 - (312639 Citiri)

Alți colindători astăzi la bibliotecă! Copiii din clasa I-C de la Școala Gimnazială „Dacia”, împreună cu prof. înv. primar Viorica Iancu.
Mulțumim Fundației Culturale de pe lângă Biblioteca „Gheorghe Șincai” pentru dulciurile oferite vizitatorilor , care ne-au încântat cu frumoasele colinde!

Colind de miercuri

Publicat 19-12-2024 12:56 - (275462 Citiri)

Prichindeii din grupa mare de la Grădinița Nr. 41, împreună cu doamnele educatoare Dana Orțan și Andreea Nistor ne-au colindat și au ascultat povești de Crăciun.