Încărcare....
 

Vizualizare articole

Ședința anuală a Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România

Publicat 14-10-2024 12:08 - (60 Citiri)

În perioada 10-11 octombrie 2024, a fost organizată Ședința anuală a Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România. Întâlnirea profesională a avut loc la Biblioteca Orășenească “Máté Imre”, din Valea lui Mihai.
Organizatorii principali al evenimentului au fost: Szőcs Endre (președintele ABMR), Karsai Attila (primarul din Valea lui Mihai), Gheri Judit și Simon Andrea (bibliotecari la Biblioteca Orășenească “Máté Imre”)
Ședința anuală a fost prima oară organizată în Județul Bihor, cu o participare activă a bibliotecarilor din teritoriu, inclusiv din Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”.

Invitație - Conferințele Familia

Publicat 07-10-2024 09:20 - (146 Citiri)

Vineri 11 octombrie, de la ora 17 , în Amfiteatrul Muzeul Țării Crișurilor, revista de cultură 𝑭𝒂𝒎𝒊𝒍𝒊𝒂 și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, în parteneriat cu Asociația Forumul Bihorean, Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal și Librăriile Humanitas, propun orădenilor o nouă întâlnire de excepție în cadrul proiectului cultural 𝐂𝐎𝐍𝐅𝐄𝐑𝐈𝐍𝐓̗𝐄𝐋𝐄 𝐅𝐀𝐌𝐈𝐋𝐈𝐀, de această dată cu unul dintre cei mai importanți istorici și analiști politici ai Estului european, specialist în evoluțiile din spațiul ex-sovietic, în regimul Putin și, evident, în situația actuală – politică, militară și economică – a Republicii Moldova, 𝐀𝐑𝐌𝐀𝐍𝐃 𝐆𝐎𝐒̗𝐔.

Clubul de lectură limba franceză

Publicat 07-10-2024 09:08 - (120 Citiri)

Clubul de lectură, ediția în limba franceză, coordonat de lect. univ. dr. Teodora Cernău, alături de studentele Denisa Alexa, Abigail Heredea, Andreea Horvath, Andreea Feher s-a desfășurat la început de octombrie, la Mediatecă. La această întâlnire au participat elevii clasei a V-a D, Școala Gimnazială „Dacia”, însoțiți de prof. Ioana Monenci.
« Le loup qui voulait changer de couleur », cartea care a încântat vizual elevii prezenți, i-a îndemnat să fie fericiți și mulțumiți așa cum sunt. Obiectivul întâlnirilor lunare ale clubului de lectură este acela de a-i provoca pe copii să descopere limbile străine într-un mod interesant, diferit de modul tradițional cu care aceștia sunt obișnuiți.


De la viață la carte și înapoi

Publicat 07-10-2024 08:52 - (95 Citiri)

Joi, 3 octombrie 2024 ,de la ora 17 iubitorii de carte și lectură s-au întâlnit cu scriitoarea 𝐈𝐨𝐚𝐧𝐚 𝐏𝐚̂𝐫𝐯𝐮𝐥𝐞𝐬𝐜𝐮 în amfiteatrul Muzeului Țării Crișurilor.
Conferința-dialog a fost moderată de scriitorul 𝐃𝐚𝐧-𝐋𝐢𝐯𝐢𝐮 𝐁𝐎𝐄𝐑𝐈𝐔.

Evenimentul a fost organizat de Revista de cultură Familia și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, în parteneriat cu Asociația Forumul Bihorean, Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Librăriile Human

Întâlnire cu elevii orădeni

Publicat 07-10-2024 08:38 - (87 Citiri)

Vineri 4 octombrie 2024 tinerii cititori, elevi orădeni ai mai multor școli, s-au întâlnit cu scriitoarea Ioana Pârvulescu, în amfiteatrul al Muzeului Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal.

Doamna Ancuța Șchiop, directoarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai" Bihor, a deschis evenimentul cu o pledoarie în favoarea lecturii.

Șezătoare în octombrie

Publicat 07-10-2024 08:23 - (109 Citiri)

În data de 3 octombrie 2024 a avut loc la bibliotecă o nouă șezătoare.
S-au croit două ii, dintre care una va fi o cămașă tradițională de Bihor. Viorica Știube, meșter popular va supraveghea procesul de creație.
Sezonul de cusut ne aduce la fiecare întâlnire alte doamne interesate de a-și coase cu mâna lor câte o cămașă populară.
Următoarea întâlnire în data de 17 octombrie 2024.

Clubului de Lectură Synesthesia

Publicat 01-10-2024 10:07 - (133 Citiri)

În această sesiune, ne-am adâncit în universul complex și fascinant al lui Honoré de Balzac, unul dintre cei mai mari scriitori ai literaturii franceze. Am discutat despre modul în care Balzac, prin opere precum Eugénie Grandet, Moș Goriot și Femeia la treizeci de ani, surprinde cu o acuratețe uimitoare pasiunea, suferința și ambițiile personajelor sale. Ne-am bucurat de dezbateri vii și perspective diverse, inspirate de textele lui și de comentariile lui Charles Baudelaire, care îl vedea pe Balzac nu doar ca un observator al vieții, ci ca un adevărat vizionar.
Radu Deme

Conferințele FAMILIA

Publicat 01-10-2024 09:42 - (72 Citiri)

Revista de cultură 𝑭𝒂𝒎𝒊𝒍𝒊𝒂 și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, în parteneriat cu Asociația Forumul Bihorean, Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Librăriile Humanitas vă invită să luați parte la conferința intitulată 𝑫𝒆 𝒍𝒂 𝒗𝒊𝒂𝒕̗𝒂̆ 𝒍𝒂 𝒄𝒂𝒓𝒕𝒆 𝒔̗𝒊 𝒊̂𝒏𝒂𝒑𝒐𝒊, pe care foarte cunoscuta și apreciata scriitoare 𝐈𝐨𝐚𝐧𝐚 𝐏𝐀̂𝐑𝐕𝐔𝐋𝐄𝐒𝐂𝐔 o va susține la Oradea, sub forma unui dialog cu scriitorul 𝐃𝐚𝐧-𝐋𝐢𝐯𝐢𝐮 𝐁𝐎𝐄𝐑𝐈𝐔.
Conferința-dialog va fi dublată de lansarea celui mai recent roman al autoarei, „Aurul pisicii” (Editura Humanitas, 2024).
Evenimentul va avea loc joi, 3 octombrie, începînd cu ora 17.00, în Sala Amfiteatru a Muzeului Țării Crișurilor.
Intrarea se va face exclusiv pe bază de bilete gratuite 𝐢̂𝐧 𝐥𝐢𝐦𝐢𝐭𝐚 𝐚 𝟏𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 pe care doritorii le pot lua de la sediul Muzeului în zilele de 1, 2 și 3 octombrie, în intervalul orar 10.00-18.00.

Recomandare de lectură

Publicat 01-10-2024 09:37 - (60 Citiri)

Semnalăm apariția în colecția Secției Medicină-Științe a cărții „O istorie genetică (incompletă) a românilor”.
Autorul lucrării este Mihai Gheorghe Netea, medic și profesor universitar olandez de origine română, specializat în boli infecțioase, imunologie și sănătate globală. Din 2008, Mihai Netea este profesor și șef al Secției de Biologie Experimentală din Departamentul de Medicină Internă al Centrului Medical al Universității Radboud din Nijmegen.
Cartea analizează factorii care au contribuit la și influențat substratul genetic al românilor, precum și cultura, limba și civilizația noastră.
Concluziile acestei lucrări ne pot ajuta să înțelegem, așa cum se întreabă și autorul: “Cine suntem noi, românii, și cum ne vom schimba în viitor?”
Vă așteptăm la Bibliotecă!

Drumul cărții

Publicat 01-10-2024 09:30 - (52 Citiri)

Momente emoționante și clipe care devin amintiri frumoase pentru cei 23 de copii din clasa I de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, însoțiți de doamnele învățătoare Ursu Krisztina și Dobrata Bianca. În timpul petrecut la secția pentru copii, aceștia au dorit să afle informații legate de drumul cărții, citindu-se din povestea cu titlul „Cum se face o carte” din colecția „Vreau să știu”.

Drumul cărții spre mințile și sufletele copiilor trece prin bibliotecă.

𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐯𝐞𝐜𝐡𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐧𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐛𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚̆. 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐭𝐢𝐩𝐚𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐯𝐞𝐚𝐜𝐮𝐥 𝐚𝐥 𝐗𝐕𝐈-𝐥𝐞𝐚 𝐥𝐚 𝐎𝐫𝐚𝐝𝐞𝐚

Publicat 26-09-2024 12:35 - (9 Citiri)

Într-un cadru familiar, sala de lectură „Colecții Speciale” a bibliotecii noastre a fost gazda expoziției anuale de carte veche, intitulată „𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐭𝐢𝐩𝐚𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐯𝐞𝐚𝐜𝐮𝐥 𝐚𝐥 𝐗𝐕𝐈-𝐥𝐞𝐚 𝐥𝐚 𝐎𝐫𝐚𝐝𝐞𝐚”. În prezența unui public iubitor de carte și bibliotecă, Dr. Silviu Sana, curatorul expoziției, a făcut o scurtă incursiune în istoria tiparului, legând tema expoziției de istoria europeană a culturii. Cercetătorul orădean a scos în evidență particularitatea fiecărui volum, atât prin însemnările olografe de pe acestea, precum și prin coperțile frumos decorate și îmbrăcate în pergament sau piele.

Comunicare rezultat interviu etapa II

Publicat 23-09-2024 12:43 - (73 Citiri)

Comunicare privind rezultatul obţinut de doamna Șchiop Ancuța Florina, manager la Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” Bihor, care a obținut, în urma evaluării finale, nota 9,50, ca urmare a încheierii etapei II a procedurii de analiză a noului proiect de management al doamnei Șchiop Ancuța Florina, manager la Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” Bihor.

Zilele Europene ale Patrimoniului

Publicat 11-09-2024 09:25 - (143 Citiri)

Vineri, 20 septembrie 2024, de la ora 17.00 în Sala de Lectură de la „Colecțiile Speciale” (et. 2, sediul central, str. Armatei Române nr. 1/A ) va avea loc vernisajul expoziției de carte veche intitulată „Cultură și tipar din veacul al XVI-lea la Oradea”, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediția XXXII.
Expoziția va include câteva dintre cele mai prețioase cărți vechi străine din patrimoniul bibliotecii.
Vor lua cuvântul prof. Ancuța Florina Șchiop, managerul bibliotecii și dr. Silviu Sana, curatorul expoziției.
Vă așteptăm cu drag!

Ioan Moldovan - in memoriam

Publicat 10-09-2024 10:35 - (223 Citiri)

Poetul Ioan Moldovan, redactor-șef și apoi director al revistei „Familia” vreme de trei decenii, a încetat din viață în data de 7 septembrie 2024. Rămâne vie amintirea sa, iar fiorul vieții, cu toate trăirile și gândurile transliterate artistic, rămâne pentru totdeauna la îndemâna cititorilor în cărțile sale.

Prima șezătoare a toamnei 2024

Publicat 06-09-2024 11:46 - (130 Citiri)

În data de 5 septembrie a început noul sezon de cusut ii la bibliotecă.
A fost o ediție festivă care a avut invitați pe Alina Tomer, cea care a început șezătorile în 2015 la Oradea, șezători inspirate pe vremea aceea de proiectul Semne Cusute și pe doamna psiholog Maria Blaga care în 2014 a organizat primul eveniment pe tema IEI în Oradea.



Șezătoare - Ia Oradea, program

Publicat 01-09-2024 11:28 - (126 Citiri)

Vă așteptăm la Biblioteca Județeană"Gheorghe Șincai", Strada Armatei Române nr. 1/A la ȘEZĂTOAREA ”Coasem IE” 2024.
Șezătoarea va avea loc joi între orele 17 - 19 în următoarele date.
Septembrie- 5, 19
Octombrie – 3, 17, 31
Noiembrie – 14, 28
Decembrie - 12

Organizator
https://www.facebook.com/iaoradea
Delia Pantea, Lucia Pantea, Lilia Blaga
0751699819/ 0771450652

Synesthesia- august

Publicat 29-08-2024 09:49 - (191 Citiri)

Doamna de la Ritz de MELANIE BENJAMIN a fost lectura dezbătut la Clubul Synesthesia în data de 25 august.

"Un roman captivant bazat pe extraordinara poveste reală a unei americance căsătorite cu directorul de la Ritz, Blanchet Azuello, implicată în lupta clandestină a Rezistenței franceze în timp ce juca rolul de gazdă primitoare pentru nemții care își stabiliseră cartierul general din Paris în somptuosul hotel.
Organizator, Radu Deme.