Institutul Polonez / Instytut Polski w Bukareszcie, reprezentat de Katarzyna Zalaszewska, coordonator proiecte culturale, a încheiat un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, având ca scop realizarea unei campanii de conștientizare prin ateliere educative privind valorile culturale românești, raportate la cele ale altor țări.
Astăzi, 6 noiembrie 2024, între orele 9:00 și 14:00, au avut loc trei ateliere interactive, cu participarea elevilor de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Liceul Teoretic „Ady Endre” și Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea, sub genericul „Poloneze și românce care au schimbat lumea”.
Pe lista româncelor despre care s-a vorbit se află nume precum Elisabeta Rizea - un simbol al luptei pentru libertate şi independenţă, Viorica Agarici, Virginia Maria Andreescu-Haret - o pionieră în arhitectură, medicul Ana Aslan, scriitoarea Smaranda Gheorghiu, Smaranda Brăescu - una dintre cele mai cunoscute paraşutiste românce, Nadia Comăneci şi Lucia Sturdza Bulandra.
"Aceste eroine, românce şi poloneze deopotrivă, continuă să impresioneze prin realizările lor. Fiecare poveste din cadrul expoziţiei subliniază cât de importantă este pasiunea, hotărârea şi credinţa în justiţie, chiar şi în faţa opresiunii şi a nedreptăţii", se menţionează în comunicat.
Atelierele sunt conexe expoziției "Poloneze şi românce care au schimbat lumea" care va fi vernisată joi, 7 noiembrie, la Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) din Oradea, marcând împlinirea a 157 de ani de la naşterea Mariei Sklodowska-Curie (7 noiembrie 1867), a anunţat, într-un comunicat, MTC.
Expoziţia a fost creată cu ocazia aniversării a 100 de ani de la recâştigarea independenţei Poloniei şi pentru a marca Anul Drepturilor Femeii. Este organizată la Oradea de Institutul Polonez Bucureşti împreună cu Voievodatul Polonia Mare, în parteneriat cu muzeul gazdă.