Există numeroase tradiții legate de această sărbătoare; în Ardeal, mărțișoarele sunt agățate la uși, la ferestre sau la coarnele animalelor din curte, pentru alungarea duhurilor rele. În zona Moldovei există obiceiul ca mărțișoarele să fie oferite de fete băieților de 1 martie, urmând ca de 8 martie, băieții să ofere fetelor mărțișoare.
De asemenea, există multe legende în legătură cu apariția mărțișorului: una din acestea spune că un zmeu a răpit soarele pentru trei anotimpuri, până iarna, când un viteaz l-a înfruntat pe zmeu și a redat astrul solar cerului și oamenilor. În luptă el a fost însă rănit, iar sângele s-a scurs pe zăpadă, în acel loc crescând ghiocei, care au devenit astfel vestitorii primăverii.
O altă legendă arată că Primăvara se plimba într-o poiană, când a observat un ghiocel răsărit, pe care a vrut să îl ajute să crească, îndepărtând zăpada din jurul lui. Iarna a devenit mânioasă și a trimis un frig năprasnic peste ghiocel, care a înghețat, Primăvara a dorit să îi țină de cald cu mâinile ei și s-a rănit la un deget, iar sângele i-a curs peste ghiocel, readucându-l la viață.
Potrivit legendei, astfel, Primăvara a învins Iarna.