În anul 1911 a fost înfiinţat, la Arad, ziarul „Românul”, al cărui director va deveni, iar după încetarea apariției, în martie 1912, a ziarului „Tribuna”, publicaţia arădeană devenea „bastion” al luptei politice românești, pregătind Unirea cea mare şi anunțând pe orice cale prăbușirea iminentă a Imperiului Austro-Ungar.

După momentul 1 decembrie 1918, Vasile Goldiş, va ocupa pe rând, diferite funcţii cum au fost: ministru al cultelor şi instrucţiunii publice în Consiliul Dirigent, vicepreşedinte al acestui guvern, vicepreşedinte al delegaţiei care la 12 decembrie 1918 a prezentat la Bucureşti, regelui Ferdinand, actul unirii adoptat la Alba Iulia la 1 decembrie. A fost, de asemenea, ministru în guvernul central (1918-1919); deputat la Radna (1919); membru de onoare al Academiei Române; ministru al artelor şi cultelor (1926), preşedinte al „Astrei” (1923-1932).

Vasile Goldiş a fost omul providenţial cel care a conceput și redactat „Declaraţia” de la Oradea a Consiliului Naţional Român, precum şi cunoscutele manifeste “Către naţiunea română” şi „Către popoarele lumii”. Domnia sa a rostit Cuvântarea solemnă, încheiată cu proiectul de Rezoluţie prin care se decreta la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918 Unirea tuturor teritoriilor intercarpatice locuite de români.

Academicianul Mircea Păcurariu afirma despre Vasile Goldiș faptul că, a fost un adevărat „ctitor” al unităţii noastre de stat şi un excepţional om de cultură, fiind preocupat mereu de susținerea limbii și a culturii române.

Vizionare plăcută tuturor pe pagina noastră de facebook!