Concert aniversar Metropol
Sămbătă 2 decembrie 2023 de la ora 19 în Sala Mare a Teatrului „Regina Maria”
S-au împlinit 55 de ani de la înființarea celei mai influente trupe de rock din anii ’70, apreciată în pentru stilul de hard rock cu influențe country.

Parada costumelor populare
Marți, 5 decembrie 2023, paradă a costumelor populare, concert de colinde și dansuri tradiționale autentice, inclusiv maghiare, cu participarea a 45 de grupuri de colindători, reprezentând toate ciclurile de învățământ și tipuri de școli.
Manifestarea debutează la ora 13:00, cu parada costumelor populare, pe traseul Biroul de Evidență a Populației, zona pietonală, strada Vasile Alecsandri până la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea (Parcul 1 Decembrie), unde, de la ora 14:30, va începe festivalul-concurs.

„Poveste de iarnă”
Recital de poezie și muzică folk susținut de Adrian Păduraru și Ducu Bertzi alături de Irina Furdui, vioară, și Constantin Neculae, chitară.
Joi, 7 decembrie 2023, de la ora 19.00, la Centrul Cultural Româno-Maghiar din Calea Clujului nr. 85.

Conferința „Lumină din lumină. Nașterea lui Hristos și renașterea omului” și lansarea cărții Light from Light - Jesus Christ, the Nicene Creed, and the Monastic Experience of God
Invitat: dr. Mihail Neamțu
Duminică, 10 decembrie 2023, începând cu ora 18.00, la Centrul Cultural Româno-Maghiar din Calea Clujului nr. 85,
Moderator Ancuța Șchiop, manager al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor.

Concert VIȚA DE VIE
Miercuri, 13 decembrie 2023, de la ora 19.00, la Centrul Cultural Româno-Maghiar, Calea Clujului nr.85.
Intrarea este liberă în limita a 120 de locuri!

Ana Blandiana în dialog cu Dan-Liviu Boeriu.
Conferința ”Mai mult ca trecutul” ,urmată de lansarea ultimei sale cărți cu același titlu, apărută în Editura Humanitas, București, 2023.
Joi 14 decembrie 2023, de la ora 18.00, la Muzeul Țării Crișurilor Oradea - - Complex Muzeal , în Sala de conferințe. Evenimentul va fi moderat de către doamna Ancuta Șchiop, Manager al Bibliotecii Județeane „Gheorghe Șincai” Bihor, iar volumul va fi prezentat de către domnul Dan-Liviu Boeriu.

Concert de colinde și dansuri tradiționale multietnice, susținut de nume de marcă ale muzicii românești, împreună cu Centrul de Cultură al Județului Bihor, 20 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea (Parcul 1 Decembrie), ora 18.00;

”Bihorul colindă ” are ca scop de a readuce la lumină frumoasele tradiții și obiceiuri ale bihorenilor cu ocazia acestei mari sărbători a creștinătății, care este Crăciunul. Cetele de colindători vor fi formate din ansambluri folclorice locale, alături de de grupuri formate din feciorii satului, vârstnici, artişti consacraţi şi artişti în devenire sau cei din cadrul Bisericii Ortodoxe.

Vor avea loc evenimente în perioada 3-22 decembrie 2023 în următoarele localități din Bihor:
Ștei (3 decembrie, Biserica Ortodoxă „Sf. Treime”, ora 17.00),
Bratca (8 decembrie, Căminul Cultural, ora 17.00),
Dobrești (9 decembrie, Căminul Cultural, ora 17.00),
Aleșd (10 decembrie, Biserica Ortodoxă „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, ora 14.00),
Oșorhei (10 decembrie, Sala Sporturilor, str. 314, ora 16.00),
Marghita (10 decembrie, Casa de Cultură, ora 17.00),
Beiuș (13 decembrie, Casa de Cultură, ora 18.00),
Tinca (14 decembrie, Centrul Cultural, ora 17.00),
Cuieșd (16 decembrie, Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, ora 16.00),
Cuzap (16 decembrie, Biserica Ortodoxă, ora 18.00),
Roșia (17 decembrie, în aer liber, ora 11.00),
Șuncuiuș (17 decembrie, Căminul Cultural, ora 13.00),
Sântandrei (22 decembrie).

Afis

Vă așteptăm!

Proiectul cultural „Bibliovibes” #educultcentre este implementat în cadrul Programului Interreg România-Ungaria ROHU446 și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria.
Participarea este gratuită la toate evenimentele!

Organizatori și parteneri : Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Revista Várad și Revista Familia, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și Biserica Romano-Catolică – Episcopia de Oradea și în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea, Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Teatrul Szigligeti Oradea și autoritățile locale unde vor avea loc evenimente.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.
Declinarea responsabilității: Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.