De ce plâng stelele?
Publicat 23-09-2022 14:13 - (415 Citiri)E o întrebare la care am încercat să răspundem împreună cu elevii de la Școala Gimnazială nr. 1 din Bulz. Am pornit într-o călătorie prin Univers pentru a descoperi cum se formează, cum luminează, cum „plâng” stelele.
Era de la sine înţeles că se vor isca şi alte întrebări despre toate planetele sistemului nostru solar, despre sateliţi şi nave spaţiale, despre meteoriţi, planete pitice, supernove, nebuloase şi galaxii. Galaxiile sunt aglomerări enorme de miliarde de stele, nebuloase, gaze şi praf cosmic. Ele au forme spectaculoase.
Zoe Dăian, nepoata părintelui Arsenie Boca, la Dialogurile Bibliotecii!
Publicat 22-09-2022 13:32 - (611 Citiri)Biblioteca Județeană vă propune în această zi, o incursiune în universul lumii de altădată, prin cuvintele distinsei doamne Zoe Dăian, un suflet aparte adoptat de comunitatea bihoreană în urmă cu mulți ani, prin centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice, “Casa Mea Eden” din Șoimi.
După o scurtă prezentare biografică, domnia sa transmite tinerei generații câteva rugăminți la care să reflecteze pentru a trăi cu demnitate, pentru a-și clădi o viață adevărată susținută de niște principii fundamentale: demnitate, iubire de semeni, de neam și țară, onoare, profesionalism, respect față de înaintașii noștri. Compromisul nu are ce căuta în viața tinerilor noștri. Credința, patriotismul, jertfa și iubirea sunt coordonatele esențiale ale unei vieți autentice, pe deplin împlinite.
Maniere elegante
Publicat 22-09-2022 13:17 - (458 Citiri)La întâlnirea de astăzi cu manierele elegante, au spus prezent elevii clasei a II-a D, Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna” Oradea, cadru didactic Cristiana Vidican.
Copiii minunați, care ne-au fost oaspeți la Școala Manierelor elegante, și-au însușit cu mare interes și deschidere primele noțiuni de protocol și etichetă ale comportamentului uman în societate. Unele dintre regulile de bună purtare le erau cunoscute copiilor, cu altele s-au familiarizat astăzi, iar după entuziasmul și interesul manifestat suntem siguri că vor pune în practică în mod corespunzător ceea ce au învățat. Pentru implicarea lor deosebită, copiii au fost răsplătiți cu cărți.
„Biblioteca – Liantul cultural al comunității” - Săptămâna bibliotecii - Săptămâna lecturii
Publicat 22-09-2022 09:19 - (462 Citiri)Miercuri, 21 septembrie, în amfiteatrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” a avut loc proiecția filmului Fahrenheit 451 în regia lui Ramin Bahrani, ecranizare a celebrului roman omonim, semnat de Ray Bradbury. Am avut ca invitați 2 clase de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”. După vizionare, elevii s-au întrecut într-o dezbatere pe tema „Carte vs. Film - De ce sunt importante cărțile?”.
Subiectul filmului/temei a fost de un real interes pentru tinerii participanți, care au reușit să aducă argumente în favoarea lecturii. În cadrul discuțiilor elevii au identificat o serie de teme de reflecție: o lume fără cărți; tehnologia, o amenințare la adresa umanității; relația mentor-ucenic, așa cum a fost ea ilustrată de cele două personaje principale ale cărții; libertatea de exprimare, importanța lecturii în formarea și dezvoltarea personalității tinerilor. Pentru implicarea de care au dat dovadă, elevii au fost răsplătiți cu cărți.
Cartea nouă cumpărată prin Biblioteca Județeană
Publicat 22-09-2022 09:14 - (437 Citiri)Cartea nouă cumpărată prin Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai” Bihor merge spre bibliotecile din comunități mici.
De astă dată este vorba despre bibliotecile din Nucet, Ștei, Beiuș și Roșia.
Bibliotecarii sunt bucuroși să primească cartea nouă de literatură, istorie, psihologie, cultură generală pentru adulți dar și pentru copii. Cărțile distribuite sunt tipărite în condiţii grafice excepţionale, iar conţinutul încearcă să răspundă nevoilor tuturor cititorilor.
Un tânăr istoric la Dialogurile Bibliotecii!
Publicat 21-09-2022 11:52 - (444 Citiri)Dr. Cristina Liana Puşcaş este istoricul invitat la cea de-a treia ediție a proiectului nostru. Cristina este o luptătoare neînfricată, un nume clădit cu multe eforturi, prin cercetări minuțioase efectuate cu timp și fără timp, un om dedicat neamului românesc, suferințelor acestuia în timpuri nu demult trecute, perioada comunistă. În volumele scrise Cristina știe să pună în valoare suferințele reprezentanților bihoreni, durerea neamului românesc de pe aceste meleaguri, pe ale căror trupuri s-a clădit existența noastră, a celor de azi. Căci așa cum bine spunea marele nostru istoric Nicolae Iorga: “Un popor care nu își cunoaște istoria, e ca un copil care nu își cunoaște părinții.”
Dialog cu Oana
Publicat 20-09-2022 11:16 - (460 Citiri)Dialogul cu Oana, o bucurie și o nădejde pentru viitorul țării noastre dragi, România!
“Noi suntem clipa care trece prin poarta existenței”, spunea foarte frumos Nichita Stănescu. Azi, clipa este dăruită Oanei Berdie.
O tânără talentată a Bihorului, este un model demn de urmat de către tinerii comunității bihorene. Dăruită cu o voce specială, cu o inimă de aur, simplă, curată, sinceră, dar mai ales talentată, înzestrată de Dumnezeu cu mari daruri, un om bun, un partener de nădejde al bibliotecii.
Biblioteca – Liantul cultural al comunității
Publicat 20-09-2022 09:56 - (779 Citiri)Luni, 19 septembrie, de la ora 9:00, în Sala de Consiliu a Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai’’ a avut loc Simpozionul Național ,,Biblioteca – liantul cultural al comunității’’, organizat de Bibliotecă în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea.
Lucrările prezentate au pus în valoare parteneriatele de succes realizate de bibliotecă cu diferite instituții, asociații și fundații, facilitând schimbul de opinii și experiențe, promovând dialogul intercultural.
Înscrierea participanților (studenți, profesori, bibliotecari, muzeografi, pensionari, colaboratori ai bibliotecii și iubitori de carte), din Oradea și județul Bihor, din Cluj, Mureș, Argeș, București, s-a realizat on-line, prin completarea formularului de înscriere, fiecare având posibilitatea de a prezenta lucrarea în mod direct sau indirect.