Încărcare....
 

Noutăți Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

Armand Goșu, conferință și lansare de carte

Publicat 12-03-2024 08:08 - (277 Citiri)

Revista „Familia” și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, în colaborare cu Editura Polirom, Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal și Librăria Humanitas Oradea, organizează vineri, 15 martie 2024, ora 18, în amfiteatrul Muzeului Țării Crișurilor, lansarea cărții istoricului Armand Goșu „Putin împotriva Occidentului. Războiul din Ucraina și noua dezordine mondială” (Polirom, 2023)

Ziua Internațională a Femeii

Publicat 08-03-2024 08:00 - (361 Citiri)

Femeia - cea mai scumpă ființă. Prin Ea ne naștem, creștem și ne afirmăm. Ea este întruchiparea vieții, dragostei, frumuseții, bunătății și a sfințeniei.

Cu un istoric consistent, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an la data de 8 martie, evenimentul amintind realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, dar și lupta împotriva discriminării și violenței.

În anul 1909, la 28 februarie, în Statele Unite, s-a serbat la nivel național femeia în urma unei inițiative a Partidului Socialist American, în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condițiilor de muncă.


Maratonul lecturii (XVI-a ediție)

Publicat 06-03-2024 08:35 - (293 Citiri)

Biblioteca Județeană „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc în anul acesta pe data de 5 martie a anunțat organizarea evenimentului „Maratonul lecturii” (XVI-a ediție). Maratonul internațional tematic a fost conceput în 2024 în jurul operei literare a scriitorului maghiar Lázár Ervin (1936-2006).

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” marți de la ora 10 împreună cu elevii claselor a IV-a coordonați de doamnele învățătoare Iloc Judit și Kiss Csilla-Anikó de la Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent László” a participat la maratonul lecturii. Elevii au ales și au prezentat o poveste mai puțin cunoscută cu titlul: „A nagyravágyó feketerigó”.

De la ora 11 din cartea cu titlul „A Hétfejű tündér”, au citit elevii de clasa IV-a de la Școala Gimnazială „Szacsvay Imre”, din Episcopia de Bihor, însoțiți de doamna învățătoare Simon Gabriella.

A fost bine să vedem interesul și entuziasmul acordat față de eveniment! Vă mulțumim frumos!

Aventura literaturii

Publicat 05-03-2024 08:24 - (452 Citiri)

Sâmbătă 2 martie 2024 în Aula Magna a Universității din Oradea , Mircea Cărtărescu și Dan-Liviu Boeriu au condus publicul prin „Aventura literaturii” .
„Literatura este singura artă în care există doi autori ai fiecărei cărți: scriitor și cititor. Scriitorul și cititorul sunt la egalitate în crearea unei opere literare. Ea este un cod, în definitiv. Scriitorul pune la dispoziția fiecărui cititor acest cod, ca și cum ar fi un cuier sau un perete cu cârlige, pe care cititorul își așează propriile haine”

Evenimentul a fost organizat de revista „Familia” și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor.

Ziua Mărțișorului - Ziua Down

Publicat 01-03-2024 11:40 - (340 Citiri)

1 Martie 2024, ziua mărțișorului și a primăverii, prilej de bucurie pentru toți oamenii, pentru întreaga comunitate.

Așa cum v-am obișnuit, tinerii Asociației Down Oradea, partenerii de suflet ai bibliotecii, au pregătit pentru dumneavoastră o expoziție specială de mărțișoare și obiecte delicate: tablouri pictate, coliere din flori, brățări, mărțișoare confecționate din diferite materiale, realizate cu multă măiestrie și dăruire, pe care v-o prezentăm on-line.

Fiecare tânăr le-a confecționat cu drag, pe parcursul câtorva luni, punând o părticică din sufletul său. Ei vă invită să vizionați și momente frumoase din activitățile derulate în cadrul asociației.

Mărțișorul - Vestitorul primăverii

Publicat 01-03-2024 09:50 - (279 Citiri)

Mărțișorul se oferă în fiecare an pe data de 1 martie și această zi este o sărbătoare a primăverii, a renașterii naturii și a bucuriei începutului de an agricol.

Deși nu se cunosc foarte bine începuturile acestei tradiții, legate de mărțișor, se estimează că este una veche de mii de ani. Iar dacă la origini mărțișorul era o monedă din aur sau argint, la care era legată o sfoară din fire albe și roșii sau albe și negre, forma lui s-a schimbat în timp.

Dacii purtau la gât mărțișoare din pietricele albe și roșii, considerate amulete care aduc frumusețe și fertilitate. Ei le purtau până când înfloreau copacii și apoi le agățau în crengile acestora, pentru recolte bogate, sănătate, prosperitate.
Șnurul bicolor simbolizează lupta contrastelor: ziua cu noaptea, viața cu moartea, boala cu sănătatea, iarna cu vara, etc.

La început mărțișorul era purtat în special de copii sau fetele tinere, însă în zilele noastre, el este oferit cu precădere femeilor, fetelor, pentru a le aduce fericirea și norocul.
Uneori mărțișorul este oferit împreună cu buchețele de flori de primăvară, în special ghiocei.

Cartea anului 2023

Publicat 27-02-2024 12:00 - (437 Citiri)

Universitatea din Oradea și Biblioteca Județeană "Gheorghe Șincai" au organizat concursul "Cartea anului 2023" .

"Cartea anului 2023" a oferit oportunitatea autorilor de cărți, cadrelor didactice de la diferite facultăți din Oradea, care au publicat în anul 2023 la edituri din țară și din străinătate, să se întâlnească la Bibliotecă.

„Aventura literaturii”- Invitație

Publicat 26-02-2024 08:28 - (350 Citiri)

Revista Familia și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, în parteneriat cu Editura Humanitas, Muzeul Țării Crișurilor – Complex muzeal, Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea, organizează în data de 2 martie, începând cu ora 17:00, în Aula Magna a Universității Oradea, o întîlnire-eveniment cu scriitorul Mircea Cărtărescu. Dialogul pe care autorul îl va purta în fața publicului cu criticul literar Dan-Liviu Boeriu stă sub titlul „Aventura literaturii”.