Încărcare....
 

Noutăți Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

Profira Sadoveanu – 20 de ani de la moartea fiicei lui Mihail Sadoveanu, prozatoare și poetă română

Publicat 03-10-2023 09:55 - (15 Citiri)

Scriitoarea Profira Sadoveanu (n. 21 mai 1906, Fălticeni, județul Suceava - d. 3 octombrie 2003, București) a fost fiica lui Mihail Sadoveanu și a Ecaterinei Bălu, fiind prima fată dintre
cei 11 copii ai cuplului. Pentru tatăl său, Profira nu a fost numai fiică, ci și secretar literar, și editor, și arhivar, și corector, și traducător. Fiind cea mai mare dintre fete, ea a rămas toată viața aproape de inima și sufletul tatălui. Era chiar „cronicar” fidel al „universului de la Copou”,
scriind şi despre mobilizarea generală din casă pentru a-şi ajuta tatăl. Copiau manuscrisele, făceau mici servicii părintelui lor, păstrau o linişte deplină când „tata lucra”. Profiriţa era primul cititor al cărţilor Maestrului, era primul său critic literar, mai ales că el îi respecta părerile.

Vizită specială la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor

Autor: luminitamoga - Publicat 26-09-2023 10:40 - (48 Citiri)

Astăzi, am avut onoarea de a primi vizita E.S. Kathleen Kavalec , Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, însoțită de Peter H. Brown, Atașat Cultural în cadrul Ambasadei SUA.
Gazda oficialilor americani a fost Ancuța Șchiop, managerul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor. Prezența lor nu doar subliniază valoarea și semnificația literaturii și culturii românești la nivel internațional, ci și relevanța unei colaborări strânse pentru promovarea literaturii și culturii americane în Bihor. În acest sens am primit cu bucurie donația de carte în limba engleză, o completare binevenită a fondului de carte a bibliotecii noastre . Am schimbat idei și am discutat despre proiecte viitoare și modalități de colaborare.

Vizită la Bibliotecă!

Publicat 26-09-2023 10:30 - (35 Citiri)

Clasele a VI-a și a VII-a de la WINFORD ACADEMY au vizitat Biblioteca Județeană "Gheorghe Șincai " într-o zi caldă de sfârșit de Septembrie. Copiii au descoperit secțiile bibliotecii, au aflat despre colecțiile de la raft.

La biroul de primire au făcut înscrieri, unii dintre ei au și împrumutat cărți. Îi așteptăm în viitor cu un fond de carte divers și interesant.

Vă așteptăm cu drag, de fiecare dată!

Comori livreşti la Oradea. Incunabulele Bibliotecii

Publicat 08-09-2023 17:28 - (47 Citiri)

Compartimentul "Colecţii Speciale" al Bibliotecii noastre vă invită joi, 14 septembrie 2023 de la ora 11.00 la vernisajul unei expoziţii documentare de excepţie "Comori livreşti la Oradea. Incunabulele Bibliotecii", o expoziţie de carte veche în care vor fi expuse cele mai vechi cărţi ale bibliotecii. Curatorul expoziţiei, dr. Silviu Sana va face o scurtă incursiune istorică în perioada primelor cărţi tipărite şi va explica semnificaţia câtorva imagini şi simboluri care se găsesc în incunabulele bibliotecii. Vă aşteptăm cu drag!

Cum se fabrică hârtia

Publicat 01-09-2023 10:44 - (64 Citiri)

În perioada 5-9 septembrie 2023, în parcul Muzeului Țării Crișurilor și la Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” se desfășoară Atelierele tipografiei de idei! cu tematica: cum se fabrică hârtia, despre alfabet, tipografie și despre cum se fabrică un zmeu !

Atelierele se adresează copiilor din grupa de vârstă 6-12 ani.

Lectură cu invitat special

Publicat 31-08-2023 09:39 - (55 Citiri)

Doamna doctor Simona Mihuțiu a fost invitată la Biblioteca în aer liber din curtea Muzeului Țării Crișurilor , în data de 30 august 2023, să împărtășească din creațiile ei literare copiilor prezenți în parc.
Suita de activități a Tipografiei de idei a primit o nouă culoare prin prezența doamnei doctor, culoarea bucuriei!

Bibliotecă pentru toți

Publicat 25-08-2023 09:07 - (79 Citiri)

Luna august 2023 a fost o lună bună pentru Biblioteca Județeană și pentru bibliotecile publice din județul Bihor. Proiectele și planurile făcute de la începutul anului pentru îmbunătățirea calității serviciilor de bibliotecă au prins contur și sunt în curs de materializare.

Dimitrie Cantemir (26 oct. 1673 – 21 aug. 1723)

Publicat 24-08-2023 11:05 - (115 Citiri)

Dimitrie Cantemir (26 oct. 1673 – 21 aug. 1723) 300 de ani de la trecerea în neființă - cărturar enciclopedic, poliglot, erudit, primul filosof român, creator de literatură, geograf, istoric și umanist.

„Istoria literaturii române" îl socotește pe Dimitrie Cantemir prima personalitate multilaterală a culturii și a literaturii române moderne, personalitate enciclopedică de renume mondial, ultimul mare umanist, autorul celei mai importante scrieri literare baroce românești.

El a urcat treptele cele mai înalte, ajungând definitiv în rândul celor mai valoroși creatori din cultura universală. Așa se explică prezența numelui său pe frontispiciul bisericii Saint- Geneviève din Paris, confirmând încă o data locul ce-l merită în rândul oamenilor de seamă ai lumii”. (Silvestru Boatcă)