Noutăți Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

„Școala Altfel" și „Școala de bani din biblioteca"

Publicat 07-11-2023 12:27 - (313 Citiri)

Astăzi, 7 noiembrie 2023, la bibliotecă am primit vizita elevilor de clasa a patra de la Școala Gimnazială Nr. 1 din localitatea Butani comuna Măgești. Cu această ocazie, copiii au beneficiat de un curs gratuit oferit de Fundația Progress cu tema „Școala de bani din biblioteca". Cursul a fost susținut de doamna bibliotecar Mihaela Aurica Roșca.

,,Școala Altfel'' la Biblioteca Județeană

Publicat 30-10-2023 12:00 - (455 Citiri)

,,Școala Altfel'' este un program național al cărui scop este să contribuie la dezvoltarea unor competențe și abilități de învățare în rândul copiilor.

Biblioteca este una dintre instituțiile de cultură foarte frecventată de elevi și preșcolari atât în cadrul acestui program cât și în afara lui.

În perioada 23 - 27 octombrie ne-au pășit pragul elevi și preșcolari de la: Colegiul Național „Onisifor Ghibu", Liceul Teologic Ortodox „Roman Ciorogariu", Grădinița Nr. 23, Liceul Greco Catolic „Iuliu Maniu", Liceul Teoretic ,,Gabriel Țepelea" Borod, Școala Gimnazială „Oltea Doamna", Liceul Teoretic „Henri Coandă’’, Școala Gimnazială Nr. 16, Liceul de Arte Oradea, Școala Gimnazială ,,Szacsvay Imre", Liceul Sportiv, Școala Gimnazială Nr. 11, Grădinița Romano Catolică "Szent Laszlo".

Standardele Culturii Informației

Autor: deliapantea - Publicat 26-10-2023 08:49 - (312 Citiri)

UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) marchează în perioada 23-29 octombrie 2023, Săptămâna mondială a alfabetizării mediatice și informaționale- Global Media and Information Literacy Week 2023.
Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” a organizat în 24.10.2023 o întâlnire profesională cu tema “Standardele Culturii Informatiei” la care au fost prezenți bibliotecari din sistemul de biblioteci publice, de biblioteci școlare si colegi de la Biblioteca Universității Oradea .

Prezentarea romanului „Benedictiana” al lui Bogdan BOERU

Publicat 23-10-2023 09:00 - (466 Citiri)

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor organizează luni, 30 octombrie 2023, ora 17:00, la sediul din Strada Armatei Române nr. 1A, corp C, prezentarea romanului „Benedictiana” (Editura Rao, 2022) al lui Bogdan BOERU.

Bogdan Boeru este membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, poet, eseist și prozator, dar și solist vocal și instrumentist, fost membru al formației „Interitus Dei” și al formației de muzică ambientală „Mysteria”, precum și un foarte bun organizator de evenimente culturale, expoziții de sculptură și fotografie, realizator de filme documentare.

Dumitru Almaș - 115 ani de la naștere

Publicat 19-10-2023 10:15 - (478 Citiri)

Dumitru Almaș (pseudonim pentru Dumitru Ailincăi) s-a născut la 19 octombrie 1908, în loc. Negrești, jud. Neamț. A fost prozator, istoric, scriitor, publicist şi profesor universitar român, autor de romane istorice şi de biografii romanţate.

Deşi opera lui Dumitru Almaş este una vastă, poate cea mai cunoscută creaţie a sa, care a marcat copilăria multora dintre noi, este volumul ”Povestiri istorice”. Însă Dumitru Almaş este mult mai mult decât un scriitor. El aparţine culturii europene prin studiile universitare, prin formaţia intelectuală, prin multitudinea de studii istorice și prin fulminanta ascensiune a revistei ”Magazin istoric”(1967-1971).

Săptămâna mondială a alfabetizării mediatice și informaționale

Publicat 11-10-2023 12:38 - (418 Citiri)

UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) marchează în perioada 23-25 octombrie 2023, Săptămâna mondială a alfabetizării mediatice și informaționale .
Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai ” Oradea vă invită la întâlniri profesionale în care să :
• dezbatem standardele privind cultura informației propuse de IFLA
• facem schimb de bune practici, prin prezentarea de experiențe profesionale ale bibliotecarilor din sistemul public și sistemul școlar pe această temă: Cultura Informației

Ai citit! Dă mai departe! Olvastad? Add tovább!

Publicat 10-10-2023 11:30 - (366 Citiri)

Dragi elevi din clasele I-IV și V-VIII, vă invităm să ne scrieți o recomandare despre cărțile citite, pentru elevii de vârsta voastră.

Dorim să le afișăm creațiile primite la Secția Copii și Tineret a bibliotecii, să le publicăm pe pagina de socializare a instituției, de aceea, te rugăm să ne trimiți recomandarea ta cu titlul : „Ai citit? Dă mai departe!"
Recomandările voastre pot fi de maxim o pagină A4, redactate cu caractere Times New Roman 12. Este important să le treceți numele, și denumirea corectă a școlii și a clasei din care faceți parte.
Pentru participare este necesar un permis de intrare valabil. Vă rugăm să faceți recomandările doar la cărțile existente pe rafturile de împrumut ale secției menționate. Scrierile se pot trimite la adresa de e-mail: simo_p15 at yahoo.com, sau pot fi predate și cu scrisul de mână, la secția pentru copii a bibliotecii. Termenul limită de depunere este 30.04.2024.
Scrierile bune și originale vor fi premiate cu cărți. Despre detaliile evenimentului de premiere o să vă informăm pe pagina de Facebook a bibliotecii.
Ai citit? Dă mai departe! – părerea ta creativă, și mesajul tău interesant, despre cărțile care se găsesc pe rafturile Secției Tineret.

Eroul meu preferat din literatură - Az én irodalmi példaképem

Autor: - Publicat 10-10-2023 11:01 - (495 Citiri)

- concurs de compunere pentru elevii din clasele V-VIII--fogalmazásverseny V-VIII. osztályos diákok számára-

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” dorește să motiveze elevii din clasele V-VIII, la crearea unei compuneri cu titlul: “Eroul meu preferat din literatură”.
Un model de urmat poate fi un autor bine-cunoscut, un scriitor, un poet, o persoană literară reală sau un erou, o eroină, un personaj literar fantastic.
De ce putem privi pe cineva ca pe un model? Ce este special în caracterul și manifestările unui personaj literar? Cine poate fi un model literar? Despre cine poți spune „Vreau să fiu ca El, vreau să mă comport ca El, vreau să iau decizii ca El sau Ea”.

A “Gheorghe Șincai” Bihar Megyei Könyvtár szeretettel várja az V-VIII. osztályos tanulók, Az én irodalmi példaképem címmel megírt fogalmazásait. Irodalmi példakép lehet egy jól ismert szerző, író, költő, egy valós irodalmi személy, avagy egy fantasztikus irodalmi hős, hősnő, szereplő.
Miért tekinhetünk valakire mint példaképre? Mi az ami különleges egy irodalmi szereplő jellemében és megnyilvánulásaiban? Ki az aki irodalmi példakép lehet? Akiről elmondhatod: “olyan szeretnék lenni, úgy szeretnék viselkedni, aképpen szeretnék dönteni mint Ő”.