Încărcare....
 

Noutăți Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

Zilele Academice Clujene 2024 – O conferință internațională de istorie

Publicat 22-10-2024 12:49 - (132 Citiri)

Când te pornești la drum pentru o conferință de istorie, ești pregătit pentru a transmite, într-o formă cât mai directă și succintă, informații istorice preluate și prelucrate din arhive și biblioteci. E important ca tema aleasă să fie în acord cu tematica conferinței, organizatorii având rolul de a ordona pe secțiuni sub-temele în care participanții înscriși să poată să-și valorifice rezultatele cercetărilor. Acest ansamblu informațional – format din cadrul instituțional organizatoric, participanți și lucrările acestora – are rolul de a genera, prin dezbaterile susținute, în societatea de astăzi, promovarea resurselor istorice. Asta pentru că istoria este o lecție despre trecut și o valoare, pentru că pune trecutul - atât cât este omenește posibil să fie descoperit – în oglindă cu prezentul.
Sub impulsul acestei scurte reflecții, la invitația Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, am participat la conferința internațională „Momente de răscruce din istoria României: elite, administrație și regimuri politice în secolele XIV-XXI”. Acest eveniment științific, organizat de către Academia Română-Filiala Cluj și Universitatea „Babeș-Bolyai”, s-a desfășurat în zilele de 17-19 octombrie 2024 în Cluj-Napoca, în cadrul „Zilelor Academice Clujene”, ediția XXXVII, reunind peste 100 de participanți din România, Ungaria, Polonia, Israel, Marea Britanie și Italia. Lucrările au fost împărțite pe 13 „paneluri” .

Școala altfel prima zi

Publicat 22-10-2024 09:08 - (58 Citiri)

Micii ambasadori de la Școala Gimnazială „Aurel Pop” din Oșorhei, însoțiți de doamnele prof. înv. primar Alina-Bianca Drugaci (clasa I A), Mihaela Cherman (clasa I D), Patricia Dume (clasa a IV-a) și prof. Ionela Statomir, ne-au vizitat și ne-au încântat cu nivelul lor de cunoștințe. Felicitări cadrelor didactice și familiilor lor!
Vă așteptăm cu drag din nou la bibliotecă!

Conferințele Familia - Armand Goșu

Autor: deliapantea - Publicat 14-10-2024 12:41 - (102 Citiri)

Profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universității din București specializat în istoria Rusiei chiar în Rusia, Armand Goşu a fost, vineri, invitatul Revistei Familia, pentru lansarea noului volum intitulat „Putin împotriva Occidentului. Războiul din Ucraina şi noua dezordine mondială”, şi pentru a conferenţia despre cei doi ani de la momentul invadării statului vecin.
Publicul numeros, peste 200 de persoane, a avut ocazia de a vedea o radiografie a fenomenului , pentru a înţelege bazele propagandei cu care Putin îşi justifică războiul contra Ucrainei.
Lecția de istorie care a mers până în evul mediu a subliniat atât faptele cât și denaturarea lor de-a lungul câtorva secole și le-a demonstrat cu hărţi, fotografii şi documente proiectate pe ecranul din amfiteatrul Muzeului.

Ședința anuală a Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România

Publicat 14-10-2024 12:08 - (59 Citiri)

În perioada 10-11 octombrie 2024, a fost organizată Ședința anuală a Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România. Întâlnirea profesională a avut loc la Biblioteca Orășenească “Máté Imre”, din Valea lui Mihai.
Organizatorii principali al evenimentului au fost: Szőcs Endre (președintele ABMR), Karsai Attila (primarul din Valea lui Mihai), Gheri Judit și Simon Andrea (bibliotecari la Biblioteca Orășenească “Máté Imre”)
Ședința anuală a fost prima oară organizată în Județul Bihor, cu o participare activă a bibliotecarilor din teritoriu, inclusiv din Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”.

Invitație - Conferințele Familia

Publicat 07-10-2024 09:20 - (143 Citiri)

Vineri 11 octombrie, de la ora 17 , în Amfiteatrul Muzeul Țării Crișurilor, revista de cultură 𝑭𝒂𝒎𝒊𝒍𝒊𝒂 și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, în parteneriat cu Asociația Forumul Bihorean, Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal și Librăriile Humanitas, propun orădenilor o nouă întâlnire de excepție în cadrul proiectului cultural 𝐂𝐎𝐍𝐅𝐄𝐑𝐈𝐍𝐓̗𝐄𝐋𝐄 𝐅𝐀𝐌𝐈𝐋𝐈𝐀, de această dată cu unul dintre cei mai importanți istorici și analiști politici ai Estului european, specialist în evoluțiile din spațiul ex-sovietic, în regimul Putin și, evident, în situația actuală – politică, militară și economică – a Republicii Moldova, 𝐀𝐑𝐌𝐀𝐍𝐃 𝐆𝐎𝐒̗𝐔.

Clubul de lectură limba franceză

Publicat 07-10-2024 09:08 - (120 Citiri)

Clubul de lectură, ediția în limba franceză, coordonat de lect. univ. dr. Teodora Cernău, alături de studentele Denisa Alexa, Abigail Heredea, Andreea Horvath, Andreea Feher s-a desfășurat la început de octombrie, la Mediatecă. La această întâlnire au participat elevii clasei a V-a D, Școala Gimnazială „Dacia”, însoțiți de prof. Ioana Monenci.
« Le loup qui voulait changer de couleur », cartea care a încântat vizual elevii prezenți, i-a îndemnat să fie fericiți și mulțumiți așa cum sunt. Obiectivul întâlnirilor lunare ale clubului de lectură este acela de a-i provoca pe copii să descopere limbile străine într-un mod interesant, diferit de modul tradițional cu care aceștia sunt obișnuiți.


De la viață la carte și înapoi

Publicat 07-10-2024 08:52 - (95 Citiri)

Joi, 3 octombrie 2024 ,de la ora 17 iubitorii de carte și lectură s-au întâlnit cu scriitoarea 𝐈𝐨𝐚𝐧𝐚 𝐏𝐚̂𝐫𝐯𝐮𝐥𝐞𝐬𝐜𝐮 în amfiteatrul Muzeului Țării Crișurilor.
Conferința-dialog a fost moderată de scriitorul 𝐃𝐚𝐧-𝐋𝐢𝐯𝐢𝐮 𝐁𝐎𝐄𝐑𝐈𝐔.

Evenimentul a fost organizat de Revista de cultură Familia și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, în parteneriat cu Asociația Forumul Bihorean, Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Librăriile Human

Întâlnire cu elevii orădeni

Publicat 07-10-2024 08:38 - (86 Citiri)

Vineri 4 octombrie 2024 tinerii cititori, elevi orădeni ai mai multor școli, s-au întâlnit cu scriitoarea Ioana Pârvulescu, în amfiteatrul al Muzeului Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal.

Doamna Ancuța Șchiop, directoarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai" Bihor, a deschis evenimentul cu o pledoarie în favoarea lecturii.