Clubul de lectură în limba germană
Publicat 02-12-2024 10:30 - (14 Citiri)Clubul de lectură în limba germană , coordonat de lect. univ. dr. Denisa Igna de la Facultatea de Litere, i-a avut ca invitați, la final de noiembrie, pe elevii clasei a 6-a de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, însoțiți de prof. Carmen Bubela.
Lecturarea poveștii „Der verzauberte Prinz” (Prințul fermecat) a dat startul întâlnirii, urmată de formarea echipelor, coordonate de voluntari entuziaști, studenți ai Facultății de Litere a Universității Oradea: Cezara Trif, Brigitta Kocs, Lorena Filip, Alexandru Filip, Julianna Topor.
Elevii s-au bucurat de jocuri interactive precum Kahoot, memory animat și adevărat/fals, într-o atmosferă plină de energie și creativitate.
Atelier de istorie orădeană
Publicat 27-11-2024 12:36 - (28 Citiri)Asociația Rotary Club Oradea Insignis și-a propus să realizeze o serie de activități educative, în perioada 01 octombrie - 01 decembrie 2024, prin proiectul interșcolar „Atelier de istorie orădeană”, finanțat de Consiliul Județean Bihor. Proiectul s-a concentrat pe implicarea elevilor din școlile gimnaziale în explorarea valorilor culturale locale.
Istoricul Constantin Liviu Demeter a fost ghidul educativ al acestui demers și a transmis mulțumiri tuturor bibliotecarilor de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor pentru dăruirea cu care au primit cele 10 clase de elevi.
Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor a fost printre obiectivele propuse spre vizitare.
Invitație la dialogurile Revistei Familia
Publicat 27-11-2024 11:18 - (24 Citiri)Vă invităm miercuri, 27 noiembrie, de la ora 18:00, la Humanitas Oradea, la o discuție între Mircea Pricăjan și Raluca Nagy despre literatură și romanele autoarei: „Despre memoriile femeii și alți dragoni“, „Un cal într-o mare de lebede“ și „Teo de la 16 la 18“.
Synestezia
Publicat 27-11-2024 11:08 - (28 Citiri)Lectura lunii noiembrie la Clubul de lectură Synestezia este cartea Papesa Ioana de Donna Woolfolk Cross.
Prima menționare a papei feminin apare în cronica Chronica Universalis Mettensis a lui Jean de Mailly, fiind preluată ulterior de alți istorici. Totuși cea mai populară și influentă versiune o găsim în Chronicon Pontificum et Imperatorum de Martin de Opava. Cele mai multe versiuni ale istoriei sale o descriu drept o femeie talentată și învățată care se deghiza ca un bărbat, de multe ori la cererea unui amant.
În cele mai frecvente istoriografii, din cauza abilităților ei, ea se ridică în ierarhia bisericii, și în cele din urmă este aleasă Papă, cu toate acestea, în timp ce efectua o călătorie prin "Cetatea eternă", ea dă naștere unui prunc, expunând-uși astfel sexul. În cele mai multe versiuni, ea moare la scurt timp după aceasta, fie a fost ucisă de mulțimea furioasă, căreia i-au fost lezate sentimentele religioase. Vaticanul îi contestă existența.
Despre Marin Preda la bibliotecă
Publicat 21-11-2024 11:30 - (76 Citiri)Marin Preda, unul dintre cei mai importanți romancieri români , a fost subiectul activității de astăzi desfășurate de elevii clasei a IX-a C de la Liceul „Don Orione”, sub îndrumarea prof. Alina Oros .
Călătorie în univers
Publicat 18-11-2024 12:27 - (48 Citiri)Vineri, 15 noiembrie, biblioteca a avut vizitatori de la Școala Gimnazială „Szacsvay Imre”. Elevii din clasa a II-a SBS/B, însoțiți de doamnele învățătoare Mihoc Géci Annamária și Sipos Ilona, au participat la un joc interactiv prin care au făcut cunoștință cu cărțile din literatura pentru copii.
Colegul nostru, Bogdan Avram, le-a vorbit copiilor despre lună, planete și i-a purtat, printr-un film documentar, în lumea fascinantă a universului misterios. Copiii au participat cu mult entuziasm la discuții și au analizat mostre cu ajutorul microscopului. Coordonatorul activității de astăzi a fost Eniko Majoros, bibliotecar.
Vă mulțumim pentru vizită!
___
November 15-én a Szacsvay Imre Általános Iskola II SBS/B osztálya látogatott el intézményünkbe. Mihoc Géci Annamária és Sipos Ilona pedagógusok segítségével interaktívan játszottunk és ismerkedtünk a kortárs és a már klasszikusnak számító gyermekirodalommal.
Bogdan Avram kollégánk a Hold , a Nap és a Világegyetem sokrétű, tudományos közegébe kalauzolta el a diákokat. A találkozó záró eseménye a mikroszkóp technikai használatával, a különleges szövetminták közötti különbségre hívta fel a figyelmet.
Köszönjük szépen a látogatást és az osztály érdeklődő figyelmét!
Șezătoare în noiembrie
Publicat 15-11-2024 11:36 - (63 Citiri)În 14 noiembrie ne-am întâlnit la o nouă șezătoare în bibliotecă .
Întunericul coboară rapid, în sală este cald, a început postul Crăciunului și ascultăm și cântăm colinde, căutăm materiale și modele , exersăm tehnici noi de cusut.
Următoarea întâlnire va fi în 28 noiembrie. Vă așteptăm!
Cărți noi în bibliotecă
Publicat 15-11-2024 11:24 - (82 Citiri)Am fost la capătul lumii
Publicat 11-11-2024 10:49 - (82 Citiri)Vineri, 8 noiembrie, la Sinagoga Sion am ascultat poveștile fascinante ale lui Liviu Stănescu - călător, fotograf și autor al cărții „Am fost la capătul lumii”. În cadrul evenimentului, publicului orădean i-a fost prezentată atât cartea, cât și noua ediție a Revistei de Cultură Familia, dedicată lui Liviu Stănescu. Partenerii săi de discuție au fost Miron Beteg și Mircea Pricăjan.
Expoziția alcătuită din imagini capturate în cele 112 de țări pe care le-a vizitat va rămâne deschisă până la începutul lunii decembrie.
Evenimentul a fost organizat de Oradea Heritage, Revista de cultură Familia, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" Bihor, Asociația Forumul Bihorean și Librăria Humanitas Oradea.
Modernizarea Bibliotecii Județene
Publicat 08-11-2024 10:29 - (106 Citiri)Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” sunt realizate în proporție de 55%!
Transformăm biblioteca într-un spațiu modern și prietenos: spații deschise , stații de auto împrumut, cafenea, terasă, amfiteatru deschis și zone dedicate copiilor și adulților. Vă vor aștepta săli de lectură, ateliere, o mediatecă și chiar un studio de înregistrări!
Clubul de lectură în limba maghiară
Publicat 07-11-2024 10:15 - (50 Citiri)Clubul de lectură în limba maghiară, coordonat de prof. Csepregi Imola-Eszter de la Liceul Teoretic „Ady Endre” Oradea, s-a desfășurat la începutul lunii noiembrie la Secția Medicină-Științe, având ca punct de pornire povestea populară maghiară „A kőleves” (Supa de pietre).
Săptămâna Verde la Filiala Ioșia
Publicat 07-11-2024 10:09 - (46 Citiri)Săptămâna Verde ne-a adus vizitatori isteți la Filiala Ioșia!
Învățătoarele Pele Ioana și Țărău Ramona, alături de elevii din clasele pregătitoare, au vizitat biblioteca, au răspuns la ghicitori și au citit din cărțile pline de ilustrate colorate din Filială .
Sunt mereu așteptați cu mare drag!
Poloneze și românce care au schimbat lumea
Publicat 06-11-2024 09:45 - (38 Citiri)Institutul Polonez / Instytut Polski w Bukareszcie, reprezentat de Katarzyna Zalaszewska, coordonator proiecte culturale, a încheiat un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, având ca scop realizarea unei campanii de conștientizare prin ateliere educative privind valorile culturale românești, raportate la cele ale altor țări.
Astăzi, 6 noiembrie 2024, între orele 9:00 și 14:00, au avut loc trei ateliere interactive, cu participarea elevilor de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Liceul Teoretic „Ady Endre” și Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea, sub genericul „Poloneze și românce care au schimbat lumea”.
Pe lista româncelor despre care s-a vorbit se află nume precum Elisabeta Rizea - un simbol al luptei pentru libertate şi independenţă, Viorica Agarici, Virginia Maria Andreescu-Haret - o pionieră în arhitectură, medicul Ana Aslan, scriitoarea Smaranda Gheorghiu, Smaranda Brăescu - una dintre cele mai cunoscute paraşutiste românce, Nadia Comăneci şi Lucia Sturdza Bulandra.
Culorile toamnei - Filiala Ioșia
Publicat 06-11-2024 09:38 - (44 Citiri)Cât e de frumoasă toamna văzută prin ochii copiilor!
Elevii de la Școala Gimnazială ,,Octavian Goga’’ și Școala Gimnazială ,,Avram Iancu’’, coordonați de prof. Crăciun Ioana-Alina, au realizat frumoasele lucrări din expoziția intitulată TOAMNA, expusă în vitrinele Filialei Ioșia.
Bibliotecar Anca Nuțaș
Synesthesia- octombrie
Publicat 01-11-2024 08:14 - (83 Citiri)La ultima întâlnire a clubului de lectură „Synesthesia”, s-a discutat despre Emma Bovary și complexitatea personajului său. Văzută de unii ca o eroină, de alții ca o femeie nefericită, Emma i-a provocat pe participanți să dezbată curajul ei de a visa într-o societate limitativă.
S-a dezbătut și perspectiva lui Flaubert asupra artei: artistul trebuie să fie „invizibil și atotputernic” în opera sa. O seară plină de reflecții despre libertatea individuală și puterea literaturii!
Ziua a cincea- săptămâna altfel
Publicat 28-10-2024 11:37 - (72 Citiri)Astăzi, 25 octombrie 2024, copiii cu vârsta între 3 - 5 ani de la Grădinițele nr. 28,și 56 însoțiți de educatoarele Loredana Bondar, Larisa Feher, Anamaria Haita, Anca Pop, Loredana Săbăduș și Lenke Vincze au făcut o vizită la bibliotecă.
La Secția de copii au ascultat povestea scrisă de Ann-Katrin Heger, intitulată "Cel mai curajos arici"și au răsfoit cărțile din rafturi.
La Secția de Știință am aflat de ce Elmer este diferit de ceilalți elefanți , cum se simt persoanele diferite și cum ne purtăm cu ele.
O alt fel de lecție
Publicat 25-10-2024 09:08 - (108 Citiri)În timpul petrecut la Secția pentru copii și tineret, elevii clasei a VI-a B de la Școala Gimnazială „D. Cantemir”, împreună cu diriginta lor, prof. Ioana Codrean , au avut prilejul de a descoperi tărâmul fermecat al cărților .
Au poposit și la Secția Medicină unde au preferat prezentarea despre ”Limbaj, scriere și carte” .
De la comunicarea orală, atât de subiectivă, prin eforturile de fixare a mesajelor pe diferite suporturi de la ziduri de peșteră , papirus , hârtie s-a ajuns la comunicarea prin intermediul ecranelor ....
Au întrebat și au aflat cum găsește un bibliotecar atât de repede o carte, le-am povestit despre codul de aranjare a cărților, pentru că biblioteca este un tărâm fermecat, aranjat cu grijă, pentru ca orice carte să fie regăsită.
Școala altfel - ziua a patra
Publicat 25-10-2024 08:52 - (93 Citiri)Ziua a patra a săptămânii a adus în Biblioteca Județeană pe elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială „Aurel Pop” Oșorhei, însoțiți de doamna învățătoare Gabriela Huț.
Aflați pentru prima dată într-o bibliotecă mare copiii au profitat la maxim de timp. La secția de copii au răsfoit cărți, au aflat regulile de înscriere și de comportare într-o bibliotecă.
La secția de științe s-au distrat cu ghicitori despre animale și am folosit prilejul să discutăm diferite roluri ale acestora pe lângă casă sau despre continentele pe care trăiesc acestea.
Fluturașii din Alparea
Publicat 24-10-2024 13:21 - (93 Citiri)Copiii din grupa „Fluturașilor” de la G.P.N. Alparea s-au trezit de dimineață și au pornit spre Oradea pentru o vizită la bibliotecă . Emoționați și plini de energie , copiii ne-au povestit despre biblioteca lor de la grădiniță, despre ce le place să asculte (pentru că sunt prea mici ca să știe să citească), și am discutat despre animalele domestice , dar și despre cele pe care le-au văzut la grădina zoologică .
La Secția pentru copii, au fost fascinați de povestea „Elmer și Curcubeul” , după care și-au tras sufletul la Mediatecă .
Îi așteptăm cu drag și altă dată, împreună cu prof. Anca Șandor.
Școala altfel ziua a treia
Publicat 24-10-2024 13:19 - (92 Citiri)Biblioteca Județeană a găzduit astăzi copiii clasei I A de la Școala Gimnazială „O. Goga” din Oradea. Deși unii dintre ei nu erau la prima vizită la noi, le-am explicat cum pot deveni cititori fideli ai bibliotecii . Au vizitat Secția pentru copii și tineret, Mediateca și Secția Medicină-Științe .
Am povestit puțin pentru a descoperi care sunt preferințele lor. Unii adoră poveștile , iar alții sunt pasionați de plante și animale . Am vizionat o prezentare despre animale : mai exact, am răspuns la niște ghicitori sub formă de poezioare .