Încărcare....
 

Vizualizare articole

Expoziția „Palatul Pionierilor - Istorii Subiective” inițiată de Muzeul Național Cotroceni

Publicat 16-11-2022 17:06 - (510 Citiri)

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni din București, vernisează vineri, 18 noiembrie 2022, ora 12, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” expoziția „Palatul Pionierilor – Istorii Subiective”, care are în centru istoria Palatului Pionierilor, așa cum a fost trăită și simțită de elevii care i-au trecut pragul.

În cele peste trei secole de existență, ansamblul Cotroceni a fost martorul celor mai importante momente din istoria țării noastre. Traiectoria sa de reședință domnească și regală a fost întreruptă în 1948, odată cu instituirea regimului comunist. Prin deciziile succesive ale noii puteri politice, ansamblul a fost dat în folosința Uniunii Tineretului Muncitor în 1949 și transformat, din 1950, în primul Palat al Pionierilor din Republica Populară Română, după modelul celui de la Moscova.

Revista de cultură „Familia”: Lansare de carte Sabina Fati

Publicat 14-11-2022 20:22 - (465 Citiri)

Revista de cultură „Familia” și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, în colaborare cu Editura și Librăriile Humanitas invită cititorii joi, 17 noiembrie, ora 17.00, în Amfiteatrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, cu ocazia lansării volumului 𝑪𝒂̆𝒍𝒂̆𝒕𝒐𝒓𝒊𝒆 𝒑𝒆 𝒖𝒓𝒎𝒆𝒍𝒆 𝒄𝒐𝒏𝒇𝒍𝒊𝒄𝒕𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒍𝒂̂𝒏𝒈𝒂̆ 𝒏𝒐𝒊: 𝑲𝒖𝒓𝒅𝒊𝒔𝒕𝒂𝒏, 𝑰𝒓𝒂𝒌, 𝑨𝒏𝒂𝒕𝒐𝒍𝒊𝒂, 𝑨𝒓𝒎𝒆𝒏𝒊𝒂, cea mai recentă carte a jurnalistei 𝐒𝐚𝐛𝐢𝐧𝐚 𝐅𝐚𝐭𝐢, autoarea volumelor documentare „Singură pe Drumul Mătăsii: 80 de zile, 15.000 km, 2500 de ani de istorie” și „Ocolul Mării Negre în 90 de zile: Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time”, apărute la Humanitas în 2015 și 2016.

Sabina Fati va purta un dialog cu scriitorul și profesorul Florin Ardelean, de la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a Universității din Oradea.

Costumul popular „de Bihor”

Publicat 05-11-2022 16:13 - (808 Citiri)

Noiembrie, aproape iarnă, afară e întuneric, dar în bibliotecă, la căldură, fetele încep să croiască noi ii. Anul acesta, costumul popular bihorean a fost în atenția noastră. Chiar dacă încă nu avem cunoștințele și priceperea necesare pentru a putea face noi unul, ne îndreptăm cu pași siguri în această direcție. Viorica Știube, meșter popular, ne ajută să găsim raportul adecvat între modern și tradițional. Până atunci, ne îmbrăcăm din „lăzile bunicilor”...

Săptămâna viitoare va începe o șezătoare la Muzeul Țării Crișurilor, acolo se vor lucra doar modele tradiționale de Bihor. Vom mai avea deci o sursă de informare. Tot zilele acestea, pe aceeași temă, am primit din Noua Zeelandă o cerere de model de port bihorenesc.

Premierea festivă „Dragă Arany János!”

Publicat 22-10-2022 16:41 - (439 Citiri)

În data de 21.10.2022, a avut loc premierea festivă a elevilor care au participat la proiectul „Dragă Arany János!”. Elevii au fost însoțiți de profesori, părinți și bunici.

Toți participanții au fost felicitați și au primit diplome pentru scrisorile trimise către poetul maghiar Arany János. Vă mulțumim frumos!

Încoronarea de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922 - Expoziție documentară comemorativă

Publicat 14-10-2022 10:54 - (371 Citiri)

Încoronarea de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922 - Expoziție documentară comemorativă.

Astăzi, 13 octombrie 2022, la ora 15.30 în holul mare al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor a fost vernisată expoziția documentară comemorativă dedicată Centenarului Încoronării Regilor Ferdinand și Maria la Alba Iulia. Expoziția a fost deschisă de colegii noștri, bibliotecari, dna. Doina Rusneac și dr. Silviu Sana, în prezența publicului și a colegilor din bibliotecă.

Expoziția poate fi vizionată timp de 2 săptămâni în holul mare al bibliotecii de la parter. Vă așteptăm cu drag!

În atenția elevilor care au participat la proiectul „Dragă Arany János”

Publicat 14-10-2022 10:49 - (389 Citiri)

Dragi elevi, cum v-am promis, revenim cu lista premianților!

Dar, înainte de toate vă spunem câteva cuvinte și despre juriu. Membrii juriului au fost: Schönberg Éva (bibliotecar, scriitor, redactor), Fried Noémi Lujza, Máté Zsófia, Tóth Hajnal (reporteri și redactori la revista Várad), Racsav Nikolett-Szilvia (elevă cls. XI-a la Liceul Teoretic Ady Endre), Kormányos László (profesor, scriitor, istoric). Le mulțumim și pe această cale pentru implicare și gândurile pozitive pe care ni le-au transmis!

Dorim să menționăm că toți participanții la proiectul Dragă Arany János sunt câștigători, inclusiv noi, cei care am citit scrisorile voastre. Ne-a impresionat mult creativitatea și curajul vostru. Mulțumim tuturor pentru scrisorile frumoase.

În vizită la Ludoteca Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”

Publicat 13-10-2022 13:13 - (505 Citiri)

Însuflețiți de vremea frumoasă și de dorința de a pătrunde în universul magic al cărților, elevii clasei a II-a, de la Școala Gimnazială Nr.2, Livada, Bihor, însoțiți de doamna învățătoare Morar Ramona și câțiva părinți, au vizitat Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai, Secția Copii, Ludoteca, unde au avut prilejul de a asculta cu deosebit interes povestea ,,Ursuleț e fericit, au aflat, de asemenea, ce înseamnă o bibliotecă și cât de importantă e lectura în viața omului.

Au mai vizitat și Secția Adulți, Mediateca, Sala de lectură, Depozitul general, unde li s-a vorbit despre cum sunt aranjate la raft cărțile pe formate, iar ultima oprire a fost la Legătorie.

Lectura - „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupery

Publicat 11-10-2022 13:39 - (397 Citiri)

Activitatea de astăzi, desfășurată la Biblioteca Județeană, în Ludoteca secției Copii, cu elevii clasei a II-a, de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu'', de către doamna învățătoare Igna Monica, a fost intitulată sugestiv LECTURA, un pașaport către orice aventură.

Această activitate a avut ca scop stimularea dorinței de a citi, de a lectura cu plăcere și interes. Fiind elevi de clasa a II-a și fiind la primul roman pe care îl vor citi în întregime cu toții, am ales ca acesta să fie ,,Micul prinț'' de Antoine de Saint-Exupery. Experiența a fost una pozitivă.

Kinderprogramm

Publicat 07-10-2022 15:52 - (859 Citiri)

Mare bucurie mare... azi a reînceput „Kinderprogramm”.

Continuăm lecțiile de germană oferite de SC HOLA-Vital_Suport SRL, prin dl. Christoph. Învățăceii noștri își propun prezența de 100% pentru următoarele 2 luni, în fiecare zi de joi de la ora 17.

Anunț către cei care au participat la proiectul "Dragă Arany János!"

Publicat 04-10-2022 13:24 - (347 Citiri)

Dragi elevi!

Mulțumim frumos pentru scrisorile interesante și creative pe care ni le-ați trimis. Suntem recunoscători pentru implicarea profesorilor și părinților voștri!

Dragi participanți, vă anunțăm că în data de 14 octombrie vom publica lista cu premianții pe pagina Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” (www.bibliobihor.ro), iar în data de 21 octombrie de la orele 15.30 în amfiteatrul instituției va avea loc decernarea festivă a premiilor.

Vă așteptăm cu drag!

Vizită cu surprize

Publicat 29-09-2022 16:24 - (662 Citiri)

Astăzi i-am întâmpinat la bibliotecă pe elevii clasei a VIII-a C, Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu”, însoțiți de prof. Mioara Țigan.

După familiarizarea cu secțiile bibliotecii, elevii au avut o întâlnire surpriză cu John Row, povestitor britanic din Ipswich.

Totul a pornit de la o idee

Publicat 29-09-2022 16:17 - (328 Citiri)

Totul a pornit de la o idee sau poate din dorința de a aduce mai aproape de bibliotecă, lumea.

Obștea bihoreană merită toată atenția noastră, tot ce se întâmplă în comunitate ne este tangent și ne influențează în egală măsură. Pornind de la acest gând am ajuns la acea stare, ce ne-a îndemnat la realizarea proiectului „Biblioteca - liantul cultural al comunității”.

Și iată rezultatul, un conglomerat de idei și evenimente întregit de prezența unor oameni minunați.

Sunt mai interesante cărțile decât filmele?

Publicat 27-09-2022 12:22 - (329 Citiri)

Una dintre temele activităților din cadrul proiectului ,,Biblioteca - liantul cultural al comunității" a avut ecou în rândul tinerilor. Astăzi, 27 septembrie 2022, la solicitarea elevilor din clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic Felix, coordonați de prof. Dana Platona și Miruna Moza, a avut loc întâlnirea cărții cu filmul, urmată de discuții interesante privitoare la subiectul: Sunt mai interesante cărțile decât filmele?

Iată câteva păreri expuse de elevi: cartea este mai convingătoare, oferă o experiență complexă, povestea este trăită în mai mult timp, personajele sunt în imaginația cititorului. Filmul este, de multe ori, o adevărată operă de artă, stimulează simțul vizual, este o metodă rapidă de familiarizare cu povestea. În concluzie, atât cartea cât și filmul au avantajele lor.

Concurs de cultura generala

Publicat 23-09-2022 14:35 - (521 Citiri)

Astăzi la Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai" s-au înfruntat în cunoștințe de cultura generala 5 licee orădene, Colegiul Național "Onisifor Ghibu", Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul", Liceul Tehnologic "Felix" Sânmartin și Colegiul Tehnic "Traian Vuia".

Concursul a făcut parte din manifestările proiectului "Biblioteca-liantul cultural al comunității" - Săptămâna cărții, lecturii și a bibliotecii.

Doamna Miorița Săteanu, un OM printre oameni!

Publicat 23-09-2022 14:21 - (454 Citiri)

O doamnă discretă, sensibilă, cu un suflet de aur, dăruită comunității în care activează, de foarte, foarte mulți ani. Arde asemenea unei lumânări, într-o tăcere trăitoare, căci așa cum ne spunea Albert Einstein: „Valoarea unui om rezidă în ce dă el, nu în ceea ce este capabil să primească.”

De ce plâng stelele?

Publicat 23-09-2022 14:13 - (313 Citiri)

E o întrebare la care am încercat să răspundem împreună cu elevii de la Școala Gimnazială nr. 1 din Bulz. Am pornit într-o călătorie prin Univers pentru a descoperi cum se formează, cum luminează, cum „plâng” stelele.

Era de la sine înţeles că se vor isca şi alte întrebări despre toate planetele sistemului nostru solar, despre sateliţi şi nave spaţiale, despre meteoriţi, planete pitice, supernove, nebuloase şi galaxii. Galaxiile sunt aglomerări enorme de miliarde de stele, nebuloase, gaze şi praf cosmic. Ele au forme spectaculoase.

Zoe Dăian, nepoata părintelui Arsenie Boca, la Dialogurile Bibliotecii!

Publicat 22-09-2022 13:32 - (453 Citiri)

Biblioteca Județeană vă propune în această zi, o incursiune în universul lumii de altădată, prin cuvintele distinsei doamne Zoe Dăian, un suflet aparte adoptat de comunitatea bihoreană în urmă cu mulți ani, prin centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice, “Casa Mea Eden” din Șoimi.

După o scurtă prezentare biografică, domnia sa transmite tinerei generații câteva rugăminți la care să reflecteze pentru a trăi cu demnitate, pentru a-și clădi o viață adevărată susținută de niște principii fundamentale: demnitate, iubire de semeni, de neam și țară, onoare, profesionalism, respect față de înaintașii noștri. Compromisul nu are ce căuta în viața tinerilor noștri. Credința, patriotismul, jertfa și iubirea sunt coordonatele esențiale ale unei vieți autentice, pe deplin împlinite.

Maniere elegante

Publicat 22-09-2022 13:17 - (342 Citiri)

La întâlnirea de astăzi cu manierele elegante, au spus prezent elevii clasei a II-a D, Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna” Oradea, cadru didactic Cristiana Vidican.

Copiii minunați, care ne-au fost oaspeți la Școala Manierelor elegante, și-au însușit cu mare interes și deschidere primele noțiuni de protocol și etichetă ale comportamentului uman în societate. Unele dintre regulile de bună purtare le erau cunoscute copiilor, cu altele s-au familiarizat astăzi, iar după entuziasmul și interesul manifestat suntem siguri că vor pune în practică în mod corespunzător ceea ce au învățat. Pentru implicarea lor deosebită, copiii au fost răsplătiți cu cărți.

„Biblioteca – Liantul cultural al comunității” - Săptămâna bibliotecii - Săptămâna lecturii

Publicat 22-09-2022 09:19 - (364 Citiri)

Miercuri, 21 septembrie, în amfiteatrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” a avut loc proiecția filmului Fahrenheit 451 în regia lui Ramin Bahrani, ecranizare a celebrului roman omonim, semnat de Ray Bradbury. Am avut ca invitați 2 clase de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”. După vizionare, elevii s-au întrecut într-o dezbatere pe tema „Carte vs. Film - De ce sunt importante cărțile?”.

Subiectul filmului/temei a fost de un real interes pentru tinerii participanți, care au reușit să aducă argumente în favoarea lecturii. În cadrul discuțiilor elevii au identificat o serie de teme de reflecție: o lume fără cărți; tehnologia, o amenințare la adresa umanității; relația mentor-ucenic, așa cum a fost ea ilustrată de cele două personaje principale ale cărții; libertatea de exprimare, importanța lecturii în formarea și dezvoltarea personalității tinerilor. Pentru implicarea de care au dat dovadă, elevii au fost răsplătiți cu cărți.