Încărcare....
 

Noutăți Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

Bibliotecarul, la ceas aniversar!

Publicat 11:59 - (21 Citiri)

23 Aprilie 2024, moment de excepție.
Personalități locale, un liceu de top, Colegiul Național “Onisifor Ghibu”, bibliotecari deosebiți ai comunității bihorene și maramureșene, au participat la simpozionul „Bibliotecarii și cărțile la ceas aniversar”, organizat de Casa Corpului Didactic Bihor Din partea instituției noastre au fost prezenți colegii noștri: Sorin și Luminița Moga.

Tineri talentați ai colegiului au interpretat scenetele: „Nu citești o carte?” „La Biblioteca?”, momentul poetic „Gelozie” de Mihai Eminescu, și un minirecital muzical. Întâlnirea a continuat cu prezentarea a două apariții editoriale: „Biblioteca școlară, univers nemărginit al culturii”, volum coordonat de doamna bibliotecar Mariana-Rodica Trofin, și „Portofoliu cultural” scris de prof. univ. dr. Paul Magheru.

“Educare și (in)formare prin biblioteci școlare și CDI în județul Maramureș”, un material interesant al colegei noastre din Maramureș.

Clubul de lectură în limba română

Publicat 11:38 - (9 Citiri)

Ediția de aprilie a clubului de lectură în limba română organizată în colaborare cu Universitatea din Oradea, a fost găzduită de Secția Copii și Tineret și de Mediatecă. La activitatea acestui club au participat elevi de clasa a IV-a de la Școala Gimnazială Nr. 16 Oradea, însoțiți de doamna învățătoare Otilia Luca.

„Citește și gândește”

Autor: deliapantea - Publicat 10:35 - (11 Citiri)

„Citește și gândește” este un proiect organizat de Asociația Friends pentru Dezvoltare, filiala Oradea, care, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, a organizat a doua ediție a proiectului de Ziua Mondială a Cărții.

Despre cărți și bibliotecari

Publicat 10:02 - (22 Citiri)

Ziua de 23 aprilie a început cu, glasurile vesele ale elevilor din clasele a III-a și a IV-a de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” care împreună cu învățătoarele Jurcuț Gheorghina și Pârlog Sonia, au venit în vizită la bibliotecă.
Au urmat copiii de la Școala Gimnazială „Octavian Goga”, clasa pregătitoare alături de învățătorul lor, Laslău Nicolae Cătălin.
Mai târziu au ajuns la bibliotecă Grupa mare B de la Grădinița Nr. 53, împreună cu educatoarele Ștrengar Crina și Șchiopu Carmen . Povestea „Micile și (prea) marile secrete” de Mylen Vigneault le-a arătat copiilor că, undeva, întotdeauna există cineva cu inima deschisă, un prieten, alături de care secretele tale sunt în siguranță și căruia îi poți împărtăși ceea ce trăiești sau simți.
Anul acesta programul „Școala Altfel” se suprapune peste săptămâna în care sărbătorim cartea și bibliotecarul!

Săptămâna Verde la Bibliotecă

Publicat 09:57 - (11 Citiri)

Elevii clasei a VII-a de la Școala Gimnazială Szaczvay Imre din Oradea au vizitat Biblioteca Județeană „Gh. Șincai”. La secția Medicină-Științe, au descoperit microscopul, dar și o serie de cărți care le pot oferi răspunsuri la întrebările pe care le au. Secția noastră, acoperind diverse domenii ale cunoașterii, s-a dovedit a fi extrem de adecvată pentru copiii interesați de științe, matematică, medicină, astronomie, dar și de igiena alimentației.

22 aprilie, Ziua Pământului

Publicat 23-04-2024 10:29 - (13 Citiri)

Ziua Pământului a fost celebrată de elevii claselor XI B și XI E, Liceul de Arte Oradea, la Biblioteca Județeană. Documentarul Home(2009), realizat de Yann Arthus-Bernard, prezentat în introducerea întâlnirii, a oferit imagini unice din peste 60 de țări, văzute din aer și a fost punctul de pornire pentru discuțiile ulterioare despre protejarea mediului.

Incursiune în istoria omenirii

Publicat 23-04-2024 09:44 - (13 Citiri)

În 22 aprilie am avut plăcerea de a fi vizitați de elevii clasei I D de la Școala Gimnazială „Szacsvay Imre” însoțiți de doamnele învățătoare Mihoc-Géczi Annamária și Sipos Ilona. În spațiul generos am Mediatecii discuția interactivă a fost centrată pe semnificația descoperirii focului pentru oameni și impactul său asupra civilizației. Doamna Mihoc-Géczi Annamária le-a citit elevilor din operele lui Eric Carle, autor și ilustrator american, captând interesul acestora prin fantezia narativă.
Vizita s-a încheiat cu jocuri de cuvinte și ghicitori.

Lászlóffy Aladár (18 mai 1937 – 20 aprilie 2009)

Publicat 19-04-2024 12:35 - (43 Citiri)

Lászlóffy Aladár a fost una din cele mai importante voci lirice a literaturii maghiare din România.

S-a născut la 18 mai 1937 la Turda. În 1951, s-a înscris la Universitate Babeș-Bolyai, secția limba și literatura maghiară, obținând diploma în 1959. Între 1961-62 a fost redactor la Editura pentru Literatură, în 1969, la revista pentru copii "Napsugár", în 1970 pentru un scurt timp a lucrat ca redactor și la editura Dacia.

Între anii 1970-81 a lucrat la ziarul "Előre" din București, iar din 1981 la revista Uniunii Scriitorilor "Utunk" din Cluj-Napoca.