Cineclub Marienbad

Autor: , 23.01.2018 10:33

Vineri, 26 ian. 2018, ora 17:30, în Mediateca Bibliotecii

În 1995, la aniversarea centenarului filmului Australian, The Picnic at Hanging Rock a fost votat cel mai bun film australian al tuturor timpurilor. Străbătut de la un capăt la altul de superbe tablouri înfățișând fecioare în rochii albe, plutind parcă în dansurile lor surprinse în slow motion, într-un peisaj australian arid, mângâiat parcă în permanență de lumina unui soare aflat la apus, întregul tablou fiind bântuit de acordurile spectrale ale lui Gheorghe Zamfir, filmul lui Pețer Weir constituie încă un exemplu de capodoperă cinematografică ce nu poate fi descrisă în cuvinte. Filmul trebuie neapărat văzut pentru a putea fi asimilat cu toate simțurile.
The Picnic at Hanging Rock are în centru un caz de dispariție, a cărei explicație ar putea sau nu să fie aflată pe tărâmul paranormalului. Pe scurt, povestea ar fi următoarea: trei fete, împreună cu îndrumătoarea lor, de la un internat victorian pentru fete, dispar fără urmă în timpul unei excursii organizate la Parcul Național Hanging Rock în ziua de Sf. Valentin a anului 1900. Filmul nu se concentrează pe investigarea propriu-zisă a cazului de dispariție, ci pe impactul psihologic pe care aceasta îl are asupra supraviețuitorilor.
Puternica aură de mister ce înconjoară filmul rezidă din faptul că regizorul nu explică niciodată de ce au dispărut fetele, cu toate că pot fi găsite anumite răspunsuri pe parcursul filmului, mergând de la rațional până la supranatural. Însă, în final, ca în Blow Up al lui Antonioni, filmul rămâne un puzzle nerezolvat, fiecare având ocazia să vină cu propria interpretare.
Probabil nu este un film pe placul tuturor, dar astăzi greu mai găsești exemple de filme atât de fascinante și inclasabile cum este acesta...
 
http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=94080


Actori: Rachel Roberts, Anne-Louise Lambert, Vivean Gray,

Regizor: Peter Weir

Țara: SUA

Durata: 115 min

Anul: 1975

Cuvinte cheie: Cineclub Marienbad

« Înapoi la ştiri


Oradea, Str. Armatei Române nr. 1/A    Telefon: 0259-431257, 0359-800363, 0359-800368
Program cu publicul:  Luni – Vineri: 08.00–19.00, Sambata: închis