Andrei Marga la Oradea

Autor: redactor web, 03.05.2007 15:53

La evenimentul care a avut loc la 25 aprilie, ora 18.00, în Sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea, conferinţa cu tema „Societatea actuală. Diagnoze” susţinută de profesorul Andrei Marga, au luat parte numeroşi oameni de cultură ai urbei, bibliotecari, cadre universitare şi studenţi.

Între aceştia au fost: Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Ligia Mirişan, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, Lia Pop, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Petru Filip, primarul oraşului Oradea, Lucian Silaghi, directorul Teatrului de Stat, Ioan Moldovan, redactorul-şef al revistei „Familia”, Crăciun Parasca, Ion Simuţ, Ioan Horga, Barbu Ştefănescu, decanul Facultăţii de Istorie-Geografie, precum şi o delegaţie din partea Episcopiei ortodoxe a Oradiei, Bihorului şi Sălajului. Oficiile de gazdă au fost făcute de Traian Ştef, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, instituţie care a şi lansat invitaţia pentru conferenţiar.

Fostul ministru al învăţământului, autor a numeroase cărţi şi articole referitoare la filosofia contemporană, a făcut o analiză a evoluţiei societăţii punctând transformările prin care a trecut aceasta în ultimii 50 de ani şi a făcut o trecere în revistă a principalelor teorii: diagnoza societăţii europene industriale, a Europei post-industriale în care se constată expansiunea serviciilor, societatea unidimensională, diagnoza post-modernă, diagnoza post-naţională şi diagnoza post-seculară, unde asistăm la o altă relaţie a ştiinţelor filosofiei şi revenirea în prim plan a religiilor. „Democraţiile nu vor mai putea rezista dacă nu-şi găsesc surse de motivare a cetăţenilor. Cade asumpţia că se poate face democraţie în afara religiei”, a afirmat profesorul Andrei Marga.

Cuvinte cheie: Andrei Marga conferinţă societate actuală

« Înapoi la ştiri


Oradea, Str. Armatei Române nr. 1/A    Telefon: 0259-431257, 0359-800363, 0359-800368
Program cu publicul:  Luni – Vineri: 08.00–19.00, Sambata: închis