Aspecte ale creştinismului românesc

Autor: , 30.04.2008 10:06

Conferinţă-dezbatere cu prof. Al. Niculescu

   Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” organizează miercuri, 7 mai 2008, începând cu ora 18, conferinţa-dezbatere « Aspecte ale creştinismului românesc » susţinută de reputatul lingvist şi istoric Al. Niculescu.

Născut în 1928, profesorul Niculescu îşi începe cariera ca preparator la catedra prof. Alexandru Rosetti în cadrul Facultăţii de Litere din Universitatea Bucureşti. Participant la Congresul de lingvistică de la Florenţa din 1956, ca însoţitor al profesorilor Iorgu Iordan şi Al. Rosetti, intră în lumea lingvisticii europene pe „poarta italiană”. Lector la „Humboldt Universitat”, mai apoi pleacă la Viena unde îi are ca studenţi pe Max Demeter Peyfuss şi Lorenzo Renzi şi ajunge, finalmente, la Universitatea din Padova. Reîntors în ţară în 1971, pleacă din nou ca profesor la Sorbona începând cu anul 1980, moment în care alege exilul iar din 1985 este profesor al Universităţii din Udine.

Autor reputat, erudit de şcoală veche, Al. Niculescu este o personalitate de prim rang a lingvisticii şi filologiei române, studiile sale privind particularităţile limbii române între limbile romanice fiind deja lucrări clasice în acest domeniu.

De asemenea, prof. Niculescu a publicat un important studiu asupra traducerilor succesive ale „Tatălui Nostru” în limba română.

 Sperăm să acceptaţi invitaţia noastră şi să ne onoraţi cu prezenţa la această manifestare culturală.

  

            Conferinţa profesorului Niculescu a fost un prilej nesperat de dialog şi dezbateri pentru toţi cei interesaţi de geneza şi dezvoltarea ulterioară a creştinismului pe teritoriul românesc. Audienţa a numărat membri ai tuturor confesiunilor creştine iar dezbaterile, pasionate dar impecabile sub aspectul politeţei intelectuale, au rezultat tocmai din această întâlnire fericită a mai multor categorii de persoane interesate în mod direct fenomenul creştin: prelaţi, istorici, studenţi teologi, precum şi intelectuali de diferite formaţii.
            Subiectul conferinţei, creştinismul românesc, poate părea vag şi nedefinit prin amploarea lui. Totuşi, profesorul Niculescu, prin erudiţia şi memoria sa de anvergură enciclopedică, a reuşit să îmbine în discursul său istoria creştinismului românesc, lingvistică, parcursul celor două biserici creştine după marea schismă din 1054, sursele slavone şi greceşti prezente în constituirea bisericii ortodoxe române, şi multe alte aspecte uitate sau neglijate din istoria bimilenară a bisericii creştine.
            Mai mult de jumătate din timpul alocat conferinţei a fost folosit pentru schimburile de idei dintre cei prezenţi, cel mai adesea prelaţii prezenţi făcând dovada unor solide cunoştinţe istorico-teologice.

Cuvinte cheie: Niculescu conferinţă dezbatere biblioteca

« Înapoi la ştiri


Oradea, Str. Armatei Române nr. 1/A    Telefon: 0259-431257, 0359-800363, 0359-800368
Program cu publicul:  Luni – Vineri: 08.00–19.00, Sambata: închis